Investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura impulsen Scandraw, una spin-off especialitzada en la digitalització del patrimoni arquitectònic. Aquesta empresa ofereix als arquitectes una metodologia de representació i registre del patrimoni més precisa i ràpida que els mètodes tradicionals.
En el món de l’arquitectura, especialment en la rehabilitació i intervenció del patrimoni, el primer pas d’un projecte és conèixer en profunditat l’edifici d’estudi. Això inclou conèixer la seva història, fer una inspecció visual i representar gràficament la construcció. Tradicionalment, aquesta representació es feia amb mitjans manuals i eines convencionals, obtenint resultats parcials i poc precisos, que requerien molt de temps i recursos.
El servei d’Scandraw inclou la generació de models digitals i físics, la representació arquitectònica, i l’assessorament en projectes de diversa escala. L’equip utilitza dos mètodes per dur a terme les digitalitzacions arquitectòniques. El primer es basa en l’emissió de polsos de llum làser cap a l’objecte que s’està escanejant. que són detectats per un sensor, que registra amb precisió la ubicació espacial i el color de cada punt. El segon utilitza una tècnica, anomenada fotogrametria, que permet construir models tridimensionals a partir d’un conjunt de fotografies, mitjançant algoritmes que busquen coincidències entre imatges i les relacionen entre si. De la mateixa manera que en el mètode anterior, com més fotografies s’incloguin a l’anàlisi, més precís és el resultat.
Els resultats obtinguts amb aquests mètodes permeten als arquitectes representar i estudiar la construcció des de perspectives fins ara inaccessibles. Albert Samper, Cèlia Mallafrè i David Moreno són els investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura que han liderat la creació d’aquesta empresa derivada. Els impulsors han comptat amb el suport de l’equip tècnic de la Fundació URV i la Càtedra d’Emprenedoria, que els han ofert l’expertesa i la confiança necessària per configurar la spin-off.
Altres notícies:
- Jordi Oliva: “Si continuem fent captures accidentals, acabarem tenint un oceà amb cada cop menys espècies”
- Lluïsa Gené: “Volem que a la gent no li faci por agafar una embarcació de vela llatina”
- Angeles Schjaer: “Quan aquestes persones agafen una embarcació és perquè ja no poden més”
- Tarragona, capital del cinema emergent: comença el REC
- L’Ajuntament realitza enguany 18 actuacions per millorar la circulació a la Móra