No cal alarmar-se però sí estar alerta amb el consum de cocaïna a Tarragona. Així valora els resultats de l’estudi de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies publicat la setmana passada una de les analistes de dades de la investigació al territori, Rosa Maria Marcé. Afirma que calen més dades per considerar preocupant el fet que Tarragona se situï com a segona ciutat europea amb més restes de cocaïna en aigües residuals.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, Marcé ha explicat que l’estudi demostra que el consum de cocaïna ha augmentat en general, juntament amb el de la metamfetamina. Tarragona es va incorporar a la recerca de l’Observatori Europeu fa només dos anys, i les dades publicades es basen en mostres recollides durant una setmana a l’any. Tot i que la investigació confirma que a Tarragona es consumeix la cocaïna i que aquest consum és creixent, Marcé considera que amb només aquestes dades no es pot afirmar que a Tarragona es consumeix més cocaïna que a altres llocs, que es necessiten més dades per comparar Tarragona amb la resta de ciutats europees estudiades.

Per aquesta raó, Marcé considera que no és alarmant el fet que Tarragona ocupi la segona posició en consum de cocaïna. Ha estat ferma que es necessiten més resultats perquè realment la situació sigui preocupant. De totes maneres, sí que creu que s’ha d’estar alerta, que s’hauria d’invertir en un control exhaustiu i fer un estudi de seguiment per part de les institucions locals, per veure com evoluciona el consum.

L’estudi de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies va analitzar les aigües residuals de més d’un centenar de ciutats europees. La investigació estudia durant una setmana les mostres d’aigua proveïdes per depuradores, a través de les quals es pot estimar el consum de droga dels habitants que aboquen aigua a la depuradora. Aquestes dades també s’utilitzen per detectar la presència de drogues noves.