La situació dels acomiadaments al país s’ha vist agreujada per la situació social de la COVID-19. Els ERTO que comptaven amb unes bonificacions per les empreses durant un temps determinat, estan arribant a la seva fi. Les situacions que s’estan produint en moltes entitats és que quan aquests Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació finalitzen, reincorporen a la persona treballadora, li donen vacances i el dia del retorn l’acomiaden per causes organitzatives, econòmiques o productives.
Això converteix l’acomiadament en improcedent i representa una indemnització de 33 dies per any treballat, a diferència dels 20 dies d’un acomiadament objectiu. Però el principal problema és que només 2 de cada 10 treballadors que es troben en aquesta situació denuncien. L’advocada de l’Oficina pel Treball Digne i l’Ocupació de Qualitat de Tarragona, Montse Aumatell, ha explicat a Tarragona Ràdio què ha de fer un treballador davant d’una situació d’acomiadament improcedent. El més important és posar-se com més aviat possible en mans d’assessorament jurídic.
Els treballadors compten amb 20 dies, des que s’acaba la relació laboral, per efectuar les reclamacions corresponents. Aquest criteri també s’aplica als falsos autònoms, on els 20 dies comencen a comptar a partir de l’últim servei per l’empresa, i al personal fix discontinu, que comencen quan arriba l’època en què se l’hauria de cridar per treballar i no se’l crida.