powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
El periodista Toni Orensanz ens ofereix una nova lliçó de periodisme d’investigació i recerca història, amb el llibre ‘Com vas perdre el braç, Balchowsky?’.
La seva novel·la més literària, publicada per Columna, i indaga la història d’Eddie Balchowsky, un jove pianista de Chicago, d’origen jueu, que s’uneix a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil, i que perd el braç dret a la Batalla de l’Ebre.
El periodista falsetà rescata la història del que defineix com “tot un personatge i un antiheroi” i aprofita per explicar com era la primera línia d’hospitals de la rereguarda republicana. Parla de l’hospital número 20. Un tren que tenia com a base d’operacions un túnel ferroviari conegut com el túnel de l’Argentera, que comptava fins i tot amb un vagó que feia les funcions de quiròfan mòbil.
Orensanz va entrevistar el doctor Carles Hervàs amb motiu d’un documental sobre l’atenció sanitària a la Batalla de l’Ebre. Hervàs, metge i historiador, és un gran expert en el que va passar des del punt de vista mèdic durant els 115 dies que va durar la Batalla de l’Ebre, el 1938. Ell és qui el va posar sobre la pista de Balchowsky.
Quan torna als Estats Units, Balchowsky aprèn a tocar el piano amb un sol braç i esdevé una llegenda entre els artistes de Chicago. El personatge és, en paraules de l’autor, un antiheroi que tot ho explica des d’un punt de vista còmic. És també un perdedor entre perdedors a qui res no li va acabar de sortir bé, però que inspirava afecte a tothom.