Núria Picas estrena aquest dijous la tercera Mostra de Cinema de Muntanya de la Diputació.
Després guanyar-ho gairebé tot en curses d’ultra trail, la corredora manresana va enllaçar el passat juny les dues rutes de muntanya més emblemàtiques dels Pirineus: Cavalls del Vent i Carros de Foc. Ho va fer en 25 hores i 52 minuts i es va convertir en la primera persona en aconseguir-ho.
Picas ha passat pel programa d’alpinisme de Tarragona Ràdio, El Pont de Mahoma, on ha revelat que li fa molta il·lusió venir a la nostra ciutat, on mai abans havia pronunciat una xerrada.
Ha explicat que va completar un somni personal que feia molt de temps que li rondava pel cap, i que va batejar amb el nom de “Home to Home’.
Aquest dijous el podrem veure en format documental en la primera jornada de la Mostra, a l’auditori de la Diputació de Pere Martell.
Picas va completar els 85 quilòmetres i 5.000 metres de desnivell positiu de Cavalls del Vent, al Parc Nacional del Cadí-Moixeró, i després els Carros de Foc, al Parc Nacional d’Aigüestortes, amb 55 quilòmetres i més de 9.000 metres de desnivell acumulat.
La projecció es farà a dos quarts de vuit del vespre, i l’aforament, com sempre, està limitat a la capacitat de la sala.
Els propers dijous es projectaran els altres tres documentals de la mostra, tots ells premiats en els millors festival del gènere a nivell mundial.
Les projeccions:
10 de novembre: Home to home
Núria Picas, la corredora manresana establerta a Berga participarà en la tercera edició de la Mostra de muntanya i ella mateixa presentarà a l’Auditori Diputació el documental Home to Home. La cinta repassa la seva trajectòria personal i esportiva, alhora que relata la consecució d’un somni fet realitat el passat mes de juny. Núria Picas va enllaçar dues travesses úniques:Cavalls del Vent i Carros de Foc, amb 139 km de distància i 14.000 metres de nivell positiu. Una fita inèdita i una història que conté tot allò que porta a la corredora a posar els seus límits cada cop més lluny: l’esperit de superació, l’esforç i una actitud positiva davant dels reptes de la vida.
17 de novembre: The Citadel
El film, dirigit per Alastair Lee, narra el repte d’obrir l’aresta nord-oest del Citadel, un pic que emergeix de l’interior de la serralada de Neacola, un dels racons més remots d’Alaska- Dins d’una àrea poc explorada i perillosa, per l’habitual mal temps i la presència d’allaus, l’assalt a aquest cim de 3.000 metres a càrrec de dos dels millors escaladors alpins britànics, Matt Helliker i Jon Bracey, esdevé una arriscada aventura. L’èpica del relat se suma a una tècnica inèdita fins el moment, ja que es tracta de la primera pel·lícula del món amb UltraHD o 4K, que ofereix la màxima resolució de les imatges. Es tracta d’un regal visual excepcional d’escalada alpina a Alaska. El film va rebre el premi al millor guió de pel·lícula al Festival de Torelló de 2015.
24 de novembre: Meru, Odissea a l’Himàlaia
La pel·lícula relata l’aventura que l’any 2011 van viure enmig d’unes condicions complicades tres alpinistes: Conrad Andker, Jimmy chin i Renan Ozturk per aconseguir conquerir, per primer cop a la història, el pic de l’Aleta del Tauró, al mont Meru. Aquest és un dels pics més valorats entre els amants de l’escalada. Situat a 6.400 metres sobre el riu Ganges, al nord de l’Índia, la muntanya amaga un seguit d’obstacles que fan especialment dur, i alhora atractiu, el repte de trepitjar el seu cim. La cinta ha rebut el premi del públic al Cinema Eye Honors Awards 2016 i el Premi Documentary Audience Award del Festival de Sundance de 2015.
1 de desembre: Valley Uprising
La III Mostra de Cinema de Muntanya tancarà amb la projecció de Valley Uprising. Es tracta d’una pel·lícula i alhora un treball de documentació que narra un dels episodis de la història de la contracultura americana menys coneguts, amb la rebel·lió dels escaladors de la vall de Yosemite. Una història de seducció d’exploradors i aventurers que decideixen abandonar la vida convencional pel risc i l’adrenalina que troben a l’alçada i el granit de les immenses parets d’aquest indret únic al món. Els personatges i el seu estil de vida lliure s’enfronten a les autoritats del Parc Nacional en una història de 50 anys d’escalada, de lluita i d’ideals que el film recrea i ambienta, també, a través de la seva banda sonora. La pel·lícula ha recollit gairebé una desena de premis a festivals de cinema de muntanya de tot el món. Entre d’altres, el Gran Premi Banff Mountain Film Festival 2014, del Canadà, el Premi a millor pel·lícula al Festival de Torelló 2014, el Gran Premi al Danish Mountain Film Festival 2014, de Dinamarca, el Gran Premi al Kendal Mountain Film Festival 2014 del Regne Unit i el Gran Premi Chamonix Adventure Festival 2015 de França.