Un equip internacional format per historiadors, arqueòlegs, experts en humanitats i acadèmics ha creat el primer museu virtual sobre la Guerra Civil Espanyola. La iniciativa, finançada amb fons de recerca canadencs, deriva de la inexistència d’un museu físic dedicat a la Guerra Civil a Espanya i té l’objectiu de facilitar l’accés al coneixement sobre el conflicte. Joan Maria Thomàs, catedràtic d’Història Contemporània a la URV i co-autor del projecte, enmarca el valor de la iniciativa en el context de la comunicació digital i assenyala que els usuaris no sempre poden gaudir d’informació de primera mà, elaborada per un equip d’experts en la matèria.

Aquest és el cas del Museu Virtual de la Guerra Civil Espanyola, el primer museu virtual sobre el conflicte que va sacsejar Espanya i el món entre el 1936 i el 1939. El projecte pren forma de galeria virtual, és d’accés gratuït, i consta de 130 imatges agrupades en cinc galeries, acompanyades de textos que, de forma planera però alhora rigorosa, expliquen com es va desenvolupar el conflicte a nivell militar, la situació que es va viure a les rereguardes, l’impacte de la guerra al món i els seus efectes en la vida de les persones corrents i en la memòria.

Per Thomàs, un dels grans reptes del projecte ha consistit en la selecció de les imatges i, especialment, en aconseguir els permisos necessaris per a la seva exposició, perquè moltes estan subjectes a drets d’autoria. Assenyala també que el plantejament del museu és obert i que incorporarà nous col·laboradors, objectes i sales. També aprofundirà en les col·laboracions ja iniciades amb altres museus i memorials dins i fora d’Espanya, com ara el Centre Documental de Memòria Històrica, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Pau de Guernica, entre d’altres. Tot això permetrà als investigadors accedir a fonts arxivístiques, bases de dades i altres fonts digitals per acostar al públic aquests coneixements i testimonis d’alt valor històric.

El museu es presenta en versió anglesa i castellana, però es preveu la seva traducció a altres llengües de l’Estat i al francès. Els seus creadors, els catedràtics en Història Contemporània Adrian Shubert (York University, Canadà), Antonio Cazorla-Sánchez (Trent), Joan Maria Thomàs (URV-Grup de Recerca Consolidat ISOCAC. Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món), l’arqueòleg i professor del CSIC Alfredo González Ruibal i la catedràtica d’Estudis Culturals de la Warwick University (Regne Unit) Alison Ribeiro de Menezes, amb el suport tècnic d’Andrea Davis, professora de la Arkansas State University i del bibliotecari expert en humanitats digitals Dwayne Collins (Trent), conviden al públic a visitar i participar, amb els seus objectes i històries, a fer més ric i divers el seu fons.