Oposició frontal del territori a portar aigua de l’Ebre cap a Barcelona. Arriba després que diversos col·legis d’Enginyers i economistes hagin proposat unir les xarxa de l’Ebre amb la del Ter-Llobregat, arran de la sequera.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha rebutjat una possible connexió de les xarxes Ter-Llobregat amb el Consorci d’Aigües de Tarragona a través d’una canonada entre Constantí i Olèrdola. La interconnexió no resol la sequera existent com sí que ho poden fer altres mesures, han dit. De fet, pensen que l’únic objectiu dels enginyers i economistes és disposar de recursos per fer els 217.000 habitatges previstos en el Pla Urbanístic Metropolità de l’àrea de Barcelona. La PDE també ha parlat d’un projecte immoral i que accentuaria encara més el desequilibri territorial.
També s’hi oposa el Govern. La secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, va assegurar a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que no està en el marc de solucions del Govern per fer front a la sequera.
En declaracions a Tarragona Ràdio, Gloria Tibau, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha parlat de la sequera. Al nostre territori encara estem lluny de les restriccions, però sí que hi ha afectacions als boscos on s’han hagut de fer tales quirúrgiques de pins que no han resistit els anys sense precipitacions. Ho ha dit en una entrevista al Pont de Mahoma parlant del futur parc Natural de Prades, Poblet i la Serra de la Llena.
De la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha considerat positiu que el Govern hagi rebutjat interconnectar les xarxes. Ha advertit que fer-ho suposaria un transvasament a Barcelona de manera estructural.
Jordan ha alertat que les Terres de l’Ebre també tenen escassetat d’aigua. Per això, ha recomanat al Govern que aposti per un model de desenvolupament diferent, sostenible i equilibrat.