Oriol Grau fa una crida a l’alliberament de les dones i el moviment LGTBIQ+ i reivindica el paper feminista de la festa i la cultura.
En un pregó sense imitacions ni personatges i que ha durat 23 minuts, l’oriol Grau més genuí ha començat el seu discurs proclamant la república catalana com a estat independent i sobirà.
En un acte que per cinquè any s’ha fet des del balcó del consistori, Grau ha explicat que va acceptar el càrrec de pregoner pel tarragonisme i l’amor incondicional que li professa a la ciutat, on hi viu des dels seus cinc anys. Grau ha destacat la revifalla de Santa Tecla amb l’arribada del primer ajuntament democràtic i ha recordat la recuperació del ball parlat de Dames i Vells l’any 1981 de la qual en va ser artífex amb només 17 anys.
El qui també va ser tecler d’honor i perpetuador de Santa Tecla, ha reivindicat la seva condició de persona gai i ha criticat els qui rebutgen el matrimoni homosexual, amb un record especial pel seu marit, el periodista Xavier Saragossa que ens va deixar al maig del 2019.
Amb moltes referències a pregoneres d’anys anteriors com la primera pregonera d’un ajuntament democràtic, Maria Aurèlia Capmany, Grau ha recordat que els 44 pregons viscuts des del 1979, només en 8 ocasions han estat pronunciats per dones, un 18% dels casos.
Durant el seu discurs, l’actor ha pregat als tarragonins que gaudeixin de la festa, que s’alimentin de cultura durant tot l’any, que parlin sempre en català i els ha convidat a alliberar-se del patriarcat en un clam contra el masclisme, les desigualtats de gènere i els feminicidis.
Carregat d’humor i acudits en referència a la ciutat i a la seva figura com a pregoner, Grau ha passat de puntetes ha passat per la brutícia, la demora dels permisos d’obres, la qualitat de l’aire o el pas dels trens de mercaderies i ha reivindicat àmpliament que s’aposti pel projecte cultural que Tarragona es mereix.
Considera que el canvi de paradigma social de la revolució feminista també ha d’estar present en la festa.
Actor, director, músic o guionista de ràdio i TV, Oriol Grau va contribuir amb només 17 anys a la recuperació del Ball de Dames i Vells del qual encara en forma part i ha participat en la fundació del Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas i en la creació de la Sala Trono.
L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha cridat el tradicional Visca Santa Tecla. UN Viñuales que ha viscut el seu primer pregó com a alcalde de la ciutat i ha valorat l’humor i el pensament crític emprat pel pregoner.
Després del discurs, els trompeters del Consell Municipal han tornat a bufar el tercer i últim toc de Pregó que ha anunciat l’aparició de la senyera de la ciutat.
Tot seguit han esclatat les 21 salves i la Tronada a càrrec de la Pirotècnia Martí de Borriana que amb els tocs de pregó des del campanar de la Catedral han donat pas al gruix d’actes més tradicionals de la Festa major.
Puntualment a dos quarts de vuit, la banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona, Tradiband, ha acompanyat l’arrencada dels gegants i els nanos que han recorregut diversos carrers de la Part Alta.
L’acte s’ha pogut seguir en directe per Tarragona Ràdio.