Òscar Cadiach i els alpinistes alemanys que han fet el cim de l’Ama Dablam ja descansen al camp base d’aquesta muntanya del Nepal. Hi han arribat aquest matí de dijous després de l’ascenció que els va permetre arribar ahir dimecres al cim, de 6812 metres.

L’alpinista tarragoní ha comunicat des del base amb l’equip del Pont de Mahoma i ha dit que ‘tots estan molt contents d’haver assolit el cim’ duna de les muntanyes més boniques del Nepal.

Cadiach ens ha detallat que van fer nit al C1, a 5800 m; una segona nit al C2, a 6100 m, d’on van sortir a les 24 hores. Durant l’ascensió es van aturar de matinada al C3, a 6400 metres. S’hi van estar una hora per hidratar-se, descansar i recuperar forces per sortir cap al migdia d’aquest dimecres, dia 17 de novembre, cap al cim de l’Ama Dablam.

Òscar Cadiach ens explica com ha anat el cim, des del Camp Base de l’Ama Dablam

A la tornada, durant el descens, van fer nit al C2, per seguir després directes fins al camp base, on han arribat aquest dijous.

L’experiència és un grau i, després d’haver escalat 14 vuit mil principals sense oxigen addicional, i acumulat amb aquesta 66 expedicions a l’Himàlaia, Cadiach sap que cap muntanya és fàcil. I per això, com sempre, no han celebrat el cim fins arribar als peus de la muntanya, al Camp Base. Ho han remullat amb olives farcides, patates, cogombres i cebetes, tonyina i sardines en escabetx. I, per descomptat, cervesa elaborada pels sherpas.

Cadiach ha liderat l’expedició amb Summit Climb, i guiat al cim de l’Ama Dablam els alpinistes alemanys, Achim Wilhelm, Christopf Gallenz i Ronny Schoening, amb un equipo que han completat Pasang Dukpa Sherpa i Rinzee Sherpa, de Seven Summit Treks.

Cadiach detalla com va anar l’atac al cim
Foto de grup a l’Ama Dablam. Foto: Òscar Cadiach.

Cadiach coneix molt bé el ‘Cerví de l’Himàlaia’, que ja va coronar el 2001. Feia dos anys, però, que l’alpinista no marxava d’expedició per culpa de la pandèmia sanitària.

Han estat tres setmanes d’expedició fins aquesta muntanya del Nepal, de gairebé 7.000 metres. L’Ama Dablam, que en nepalès vol dir ‘el collar de la mare’ és una de les muntanyes més boniques del món, situada al costat de l’Everest, que es veu perfectament des del cim.

L’expedició l’ha organitzat Summit Climb, amb qui el 2017 Cadiach va completar els 14 vuitmils de la terra sense oxigen addicional, al Broad Peak, i Seven Sumits Treks, amb qui també ha compartit bona part de la seva trajectòria alpinística.

El cap de setmana, Cadiach ha coincidit en aquesta muntanya amb dos alpinistes txecs que han obert una ruta nova. Són Zdenek Hák i Jakub Kácha, que han escalat durant tres jornades la cara W. Van fer la ruta normal a la muntanya (aresta SW), i la setmana passada van aconseguir encadenar la nova ruta.

A més, Cadiach els va poder entrevistar pel Pont de Mahoma.