Òscar Cadiach ja ha arribat al camp base de l’Ama Dablam, a uns 4.300 m. Van arribar la setmana passada a Katmandú, on després de descansar van agafar un vol fins a Lukla per enllaçar un trekking des de Namche Bazzar fins a lla darrera ciutat poblada, Tengboche (3.867 m), i d’aquí fins als peus de la muntanya.
L’alpinista tarragoní coneix molt bé la muntanya que ja va pujar el 2001. També les agències que organitzen l’expedició, Summit Climb, amb qui el 2017 va completar els 14 vuitmils sense oxigen addicional al Broad Peak, i Seven Sumits Treks, amb qui també ha compartit bona part de la seva trajectòria.
Coneguda popularment com el “Matterhorn de l’Himàlaia”, encara que li treu uns dos mil metres, és una de les muntanyes més boniques del món situada a la serralada de l’Himàlaia al Nepal oriental. L’Ama Dablam es caracteritza per la seva forma de piràmide única, com el Cerví, la muntanya més famosa dels Alps.
El cim de l’Ama Dablam té 6.812 metres d’altitud i està a l’entrada de la regió de Khumbu del Nepal, la veuen al passar tots els alpinistes que volen pujar l’Everest.
L’habitual ascens es fa des de la carena sud-oest, la mateixa ruta que van seguir els escaladors que van arribar al cim per primera vegada el 1961, instigats per Edmund Hillary. El primer cim el va aconseguir una cordada internacional que integraven l’americà Barry Bishop, l’anglès Michael Ward i dos neozelandesos, Wally Romanes i Michael Kennedy.
La primera estatal i catalana, va ser el 1981, amb els alpinistes Jordi Colomer, Ramon Bramona, Joan Massons, Emili Civís, Alex Alom, Josep Barrachina (metge), Lluis López, el francès Jean Clémençon, i Jordi Pons. Va ser la tercera mundial per la cara sud i en dues cordades.
Diu Cadiach que instal·laran tres campaments d’altura i que el repte comença amb l’ascens des del C1 fins al 2, que es fa més tècnic resseguint estretes carenes de granit. I sobretot, la pujada al camp següent, extremadament estret, amb roca i glaç. Per arribar al C2 (a uns 6.000 m) cal superar un dierdre (angle) d’uns 40 metres i IV grau, que els deixa a prop de la zona coneguda com a ‘torre groga’. I des de la seva base, cal escalar una zona d’altres 30 metres, de 5+/6a.
Encara hauran de superar la zona coneguda com la ‘cresta del bolets’ i un serac vertical per arribar fins al C3, que s’acostuma a instal·lar a uns 6.300 m. I així, arribar al Dablam, la glacera superior penjada que dóna a la muntanya el nom nepalès de ‘collar de la mare’ que durant molts anys es considerava sagrada i no es podia ascendir.
L’expedició durarà un mes i intentaran fer el cim cap a la tercera setmana d’aquest més de novembre.
Cadiach ja va visitar aquesta zona del Nepal el 2019. Ara, feia dos anys que l’alpinista no es retrobava amb l’Himàlaia, on al llarg de la seva trajectòria ha fet una seixantena d’expedicions, aquesta serà la número 66 a les grans muntanyes.