Pas endavant decisiu pel finançament de les plantes pilot per testar la captura i aprofitament del CO₂ des de Tarragona, que serà el mirall de Catalunya en la descarbonització.

En la seva primera visita a Tarragona, la consellera de Recerca i Universitats ratifica el que ja anunciava aquesta mateixa setmana la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero.

Parlem dels 109, 6 milions d’euros de fons Feder per a vuit projectes energètics, un d’ells per la descarbonització de les industries. Un de les potes són les plantes pilots que de la mà de l’ICIQ han de permetre testar l’ús i la captura de CO₂ en empreses de diferents sectors altament contaminant.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, Núria Montserrat diu que són «projectes de país» per a desenvolupar de la mà de l’Institut Català d’Investigació Química «una recerca pionera».

Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. 
Foto: Andreu Puig
Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Foto: Andreu Puig Foto: Andreu Puig

L’anterior conseller de Recerca i Universitats, Quim Nadal, també es va comprometre amb aquests projectes en una visita a l’ICIQ. Montserrat ha parlat d’un «ecosistema únic» a Tarragona per a poder liderar aquest canvi de paradigma tecnològic i industrial, de la mà de centres de recerca com l’ICIQ, la URV i les empreses.

“Tarragona té un ecosistema únic per a poder liderar aquest canvi de paradigma de la mà de centres de recerca com l’ICIQ, la URV i les empreses”

núria montserrat

La Generalitat destinarà els fons a vuit nous projectes dels àmbits de la biotecnologia, la descarbonització i les tecnologies profundes. La Comissió Europea ja ha donat llum verda en el marc de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP). La UE aportarà el 100% de les inversions i facilitarà una bestreta del 30% del cost dels projectes.

Montserrat, d’altra banda, treu pit de la potència dels quatre centres iCERCA de Tarragona: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La consellera recorda que hi ha un total de 42 centres iCERCA a tot Catalunya, dels quals quatre a Tarragona. “Les dinàmiques de treball són diferents, com també les necessitats de cada centre”. Moltes d’aquestes necessitats “estan relacionades amb el talent, i com acompanyar aquest talent al llarg de la vida”.

Estem des del primer dia “identificant i temporitzant les necessitats per a donar resposta de manera estratègica i ser més efectius”, assegura la consellera, que afegeix que el model iCREA, d’altra banda, és únic a Europa. Montserrat conclou que són centres molt competitius, alguns dels quals gestionen l’acreditació d’excel·lència Maria de Maeztu‘.

També s’ha referit al trasllat de l’ICAC a la Tabacalera, amb 300 mil euros compromesos pel projecte, d’un total de més de 5 milions. Un compromís que ha refermat el del president Illa, en la reunió mantinguda aquest dijous amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.

O al reforç, d’altra banda, d’un centener de professors a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Serà fruit d’un recent acord del Govern amb l’Estat a través del programa María Goyri del Ministeri de Ciència i Universitats, que finançarà 705 places durant sis anys a les universitats públiques catalanes, i la Conselleria de Recerca i Universitats en finançarà 463 més. 

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.