Una investigació en la que hi ha pres part l’IPHES descobreix els gens que han marcat les poblacions europees dels darrers 8.000 anys. Determina, per exemple, perquè els ibèrics som de mitjana més baixos que els nòrdics. L’estudi estableix la procedència genètica de característiques com l’altura, la pigmentació de la pell o el color dels ulls.

Les mostres inclouen, per primera vegada, genomes neolítics d’Anatòlia, a Turquia, datats en fa més de 8.000 anys i que constitueixen la població de la qual provenen els primers agricultors europeus.

Els investigadors han estudiat alguns trets complexos que depenen de centenars de gens, com l’alçada, i descobrir que aquesta ha estat seleccionada de manera negativa en les poblacions ibèriques, és a dir, nosaltres.

Inclouen gens com la persistència de l’enzim lactasa, que permet digerir la llet a la vida adulta i que apareix a Europa fa tan sols 4.000 anys.

En la investigació hi han participat Josep Maria Vergès, Marina Lozano i Eudald Carbonell, membres de l’IPHES. Vergés n’ha parlat a l’espai Evoluciona de Tarragona Ràdio.

Alguns dels gens catalogats tenen un interès biomèdic i s’han relacionat per exemple amb deficiències vitamíniques i amb la malaltia celíaca.

Els resultats de la investigació s’han donat a conèixer en un article a la prestigiosa la revista Nature.

 

L’estudi està liderat per un equip multidisciplinari d’investigadors liderats per David Reich (Broad Institute, Harvard), Ron Pinhasi (University College Dublin) i Wolfgang Haak (Max Planck Institute) i amb participació de centres d’investigació espanyols, entre ells l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC- UPF) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-URV).