powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Ara es parla molt de la guerra a Ucraïna, i dels seus refugiats, com no podia ser d’altra manera, però hi ha molts conflictes dels que se’n va parlar molt en el seu moment i que ara estan silenciats. Però allà encara hi ha morts i repressió, guerra.
Són les paraules de la periodista Pilar Requena, que rebrà el reconeixement de difusió i sensibilització en matèria de defensa dels drets humans als Premis Ones 2022.
Vinculada a RTVE des de 1987 i directora de ‘Documentos TV’, és responsable de la unitat de recerca de TVE i presideix, a més, la Xarxa de Periodisme de Recerca de les televisions públiques europees. Com a corresponsal, ha cobert molts esdeveniments internacionals, entre ells també diversos conflictes, amb desenes de reportatges i documentals sobre diferents països i temes.
“Hi ha llocs on s’està patint molt. On les condicions dels refugiats són duríssimes, com a l’Afganistan”
Requena és autora del llibre ‘Afganistán’ (Síntesis, 2011) i coneix personalment a dues de les tres refugiades afganes homenatjades als Premis Ones; a Khadija Ahmadi, exalcaldessa de la ciutat de Nili, que el 2018 es va convertir en la segona alcaldessa a la història de l’Afganistan i l’enginyera civil Sunita Nasir, funcionària de l’ONU, promotora del desenvolupament sostenible i l’empoderament de les dones al país. Juntament amb l’artista afgana i professora de Belles Arts a la Universitat de Kabul, Geety Mayel, recolliran el reconeixement ‘Mare Terra’ el proper 10 de juny en una gala al teatre Metropol.
La periodista assegura que elles, les refugiades afganes, voldrien no haver de sortir del seu país. Ha afegit que ho han fet tot pel seu país, on eren l’avantguarda per impulsar el país cap al desenvolupament. I han vist tots els seus somnis i esperances trencats.
“És importantíssim cobrir no només els conflictes, també els preconflictes i els postconflictes”
En relació a Ucraïna, i sobre les corresponsalies periodístiques, Requena assegura que és importantíssim cobrir no només els conflictes, també els preconflictes i els postconflictes.
També s’ha mostrat molt crítica amb les ‘fake news’ i amb la importància de confirmar tres vegades les informacions que circulen. Defensa que, encara avui, la major part de la població encara s’informa a través dels mitjans convencionals. Els mitjans i el periodisme ha de vetllar per la tolerància, la pau i en contra de l’odi. A la societat està germinant un odi i una intolerància que a ella l’espanta, en relació a l’auge dels extrems i el populisme.
“Hem d’aprendre del passat i no repetir el mateix en el present ni en el futur”
Hem d’aprendre del passat i no repetir-ho en el present ni en el futur. “Creiem que havíem aprés de la guerra dels Balcans, però avui es veu que no”.
Mare Terra Fundació Mediterrània ja ha obert el període de reserves per les entrades de la gala dels Premis Ones 2022. Enguany, el Teatre Metropol serà l’escenari de la cerimònia, que se celebrarà el divendres 10 de juny a les 20 h. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia.
Els guardons de Mare Terra compleixen vint-i-vuit anys de compromís i defensa del planeta, el medi ambient i els drets humans.