PIMEC Tarragona constata que les pimes de la província són més competitives que la mitjana d’empreses del conjunt de Catalunya, però alerta que cal millorar la seva productivitat
Aquestes conclusions són fruit de l’estudi “La pime a Tarragona”, un document que desgrana les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2024 que ha elaborat l’Observatori de la Pime de Catalunya i que s’ha presentat a la seu de la patronal. Aquest informe territorial, que analitza el període entre els anys 2021 i 2022, presenta els resultats de la quantificació de l’aportació de la pime al quadre macroeconòmic català en termes de nombre d’empreses, nombre d’ocupats i generació de Valor Agregat Brut (VAB), la qual cosa constitueix una aportació valuosa al coneixement de la nostra economia. El president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha reclamat durant la seva intervenció que cal “una millora en les infraestructures de la província, tant en l’àmbit ferroviari com a les carreteres”. A més, ha explicat que un dels principals problemes de les pimes del territori és l’excés de burocràcia, tot manifestant que “és necessària una reforma de l’administració amb l’objectiu de simplificar, digitalitzar i millorar la coordinació dels processos administratius” per donar resposta a les necessitats de les empreses de menor dimensió. La presentació també ha comptat amb la participació d’Eduardo Cacho, membre de la Comissió Executiva de l’entitat al territori. A continuació, el director d’Estudis i Anàlisi Econòmica de PIMEC, Moisès Bonal, ha desgranat les dades territorials de Tarragona. Bonal ha detallat que “el 99,6% de les empreses de la província són pimes, generant el 73,8% de l’ocupació”. En aquest sentit, ha detallat que a Tarragona hi ha un total de 56.347 pimes, que ocupen 186.280 persones treballadores. En relació amb la competitivitat de les pimes tarragonines, Moisès Bonal ha explicat que és l’indicador que té millors resultats que el conjunt del territori català. Aquest indicador és més positiu quan més baix sigui el valor i, en el cas de Tarragona, és del 71% i a Catalunya del 72,5%. Pel que fa a la productivitat, a la província és inferior, amb un VAB per treballador de 48.460 euros, mentre que a Catalunya és de 53.973 €. Un altre indicador que a les pimes de Tarragona és inferior és el de la rendibilitat econòmica, ja que a la província és del 6,1% i la mitjana catalana és del 6,4%. A més, el document elaborat per l’entitat constata que les pimes tarragonines tenen una taxa d’endeutament del 47,7%, una dada lleugerament superior a la del conjunt de Catalunya (46,2%).
Dades per sectors a Tarragona
- Sector primari: representa l’1,4% de les pimes i ocupa el 0,9% dels afiliats. Presenta resultats més baixos que el conjunt de Catalunya en termes de rendibilitat econòmica, productivitat i competitivitat i és un sector amb una taxa d’endeutament per sobre de la del sector a la resta del territori català.
- Sector industrial: aquest sector d’activitat representa el 8% de les pimes i un 17,4% de l’ocupació. El sector industrial té un pes més petit en termes d’unitats empresarials a Tarragona, però major dimensió pel que fa al nombre d’ocupats. En termes de competitivitat els resultats són millors que la mitjana del conjunt de Catalunya.
- Sector de la construcció: aquest sector d’activitat representa l’11,7% de les pimes i el 8,8% de l’ocupació. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya els resultats se situen una mica per sota les del conjunt de pimes catalanes del mateix sector en termes de rendibilitat i productivitat i, més clarament, en termes de competitivitat.
- Sector dels serveis: és el més gran, representant el 78,8% de les pimes i el 72,9% de l’ocupació. El pes del sector de serveis se situa una mica per sota al del conjunt de Catalunya pel que fa a les unitats empresarials i, més clarament, pel que fa als treballadors que ocupen. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya, els resultats són millors en termes de rendibilitat i competitivitat, i no tan bons en termes de productivitat.