El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha assegurat que “sense els joves i les cooperatives” el sector agroalimentari “no té futur”. Ho ha dit en la inauguració del Fòrum Empresarial de la Presidència de la Confederació General de Cooperatives Agràries de la Unió Europea (COGECA) que s’ha celebrat aquest dijous a Tarragona. Planas també ha defensat la importància del relleu generacional, així com de la igualtat de gènere i la digitalització, entre altres aspectes, per revitalitzar el món rural. Les jornades apleguen més de 250 joves agricultors i ramaders procedents de diferents països europeus, els quals fins a aquest divendres, reflexionaran sobre les accions necessàries per garantir el futur del sector.
Per Planas el futur del sector agroalimentari passa “necessàriament” pel relleu generacional i pel fet que les cooperatives espanyoles siguin capaces de guanyar en “dimensió i eficiència” per tal de competir en un mercat cada vegada és “més global”. “Això suposa innovació, transformació tecnològica, modernització del regadiu, invertirem 2.200 milions fins al 2027, 140 d’aquests milions a Catalunya”, ha destacat. El ministre en funcions també ha assenyalat que per fomentar el relleu generacional és necessari que els joves tinguin una renta “justa i digna”.
Per això, ha subratllat que el govern espanyol va impulsar la modificació de la llei de la cadena alimentària per tal de millorar la posició negociadora dels productors i evitar la venda a pèrdues, així com les pràctiques deslleials. Alhora, ha afirmat que les cooperatives agroalimentàries són “clau” per al desenvolupament de les zones rurals i un element “vertebrador” del territori. Planas ha explicat que la superfície agrària útil i el sol “no es manté en si mateix” i, que per aquesta raó, s’ha de preservar la “diversitat del paisatge i medi ambient”. “L’activitat agrària ha de ser sostenible, però també rendible, si no hi ha rendibilitat, no hi ha sostenibilitat”, ha reblat.
Segons dades del ministeri, les entitats cooperatives facturen més de 38.000 milions d’euros a Espanya. Això equival al 68% de la producció final agrària i al 28% de les vendes netes de la indústria alimentària. A més, indiquen, la seva capacitat exportadora s’ha incrementat en un 90% entre els anys 2011 i el 2021. I suposen, afegeixen, més del 14% de les exportacions del conjunt del sector agroalimentari espanyol.
Tarragona es converteix en la capital del relleu generacional
Coincidint amb la Presidència espanyola de la Unió Europea, la Confederació General de Cooperatives Agràries de la UE i Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, han organitzat aquest dijous el Fòrum Empresarial sota el títol ‘Potenciant el futur de l’agricultura. La importància de les cooperatives agroalimentàries per impulsar el relleu generacional’.
En la trobada, representants de les cooperatives agràries europees han presentat les seves experiències i estratègies per respondre a la “necessitat” d’incorporar més joves agricultors i ramaders a l’activitat agrària i als òrgans de govern de les cooperatives. Així, l’objectiu del congrés és promoure el debat intergeneracional, posar les bases per treballar per al relleu generacional i per determinar quin és el paper que han de jugar les cooperatives en aquest sector. Les jornades acabaran aquest divendres amb una visita dels participants a la cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, que té més de 150 anys d’història i gairebé 2.000 socis dedicats al cultiu de l’arròs.