L’Everest és un abocador: les expedicions de primavera al cim del món generen 84 tones d’escombraries.
No és cap novetat, cada any ens sorprenen les imatges de les cues d’alpinistes i turistes per sobre dels vuit mil metres, però es que aquest anys ja superat novament un record.
La denúncia és de l‘ONG nepalesa Comitè de Control de la Contaminació Sagarmatha, encarregada de gestionar les escombraries dels escaladors. Només al campament base s’han recollit 75 tones de residus. D’aquestes, hi ha 21,4 tones d’escombraries incinerables, 7,5 tones d’escombraries no incinerables, 21,5 tones de residus humans, 9,9 tones de residus de cuina.
A aquesta xifra cal sumar-hi les 8,9 tones lliurades per les expedicions procedents dels campaments que es troben a més alçada en compliment de la llei que obliga els alpinistes a portar de tornada almenys 8 quilos per persona. Totes les escombraries reciclables seran traslladades a Katmandú, ha explicat el grup en un comunicat l’ONG, que va ser creada a finals de la dècada de 1980 en resposta al creixent volum de residus generat per turistes i escaladors a la muntanya Everest.
Avui en parlarem d’allò que ens hem d’endur de la muntanya i, sobretot, d’allò que mai hem de portar-hi.
I per descomptat, del que mai no hem d’ingerir, i es que el cap de setmana passat, un excursionista va resultar intoxicat greu després d’ingerir la planta més tòxica d’Europa a la zona del Pic de l’àliga al Ripollès. Els Bombers van comprovar que l’home havia menjat tora blava (o matallops) i tenia vòmits, dificultats per moure’s, poc pols i un color blavós de pell. Els Bombers adverteixen que es pot confondre la tora blava amb l’api silvestre i demanen que, davant del dubte, s’opti no menjar cap tipus de planta a l’alta muntanya.
Avui en parlem amb el nostre expert en plantes silvestres, que també ens recitarà com sempre un poema de muntanya.
Si esteu planificant el cap de setmana, també us farem recomanacions de rutes per l’entorn, no us caldrà anar fins a l’Everest.
I encara tindrem temps per a parlar de dues curses
La segona edició de l’Andomita, i aquest any, en sentit invers a la primera edició, els participants travessaran tot el territori Català, iniciant l’aventura des d’un dels punts més emblemàtics d’Andorra, el Coll de la Botella, i finalitzant, a les platges de la Costa Daurada, a la Platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant. Una edició especial què passarà per dos cims emblemàtics, el Comapedrosa, a Andorra, la Pica d’Estats. Parlem de 460 kms i 23 mil metres de desnivell positiu. El tret de sortida serà el 25 de juny a les 4 de la matinada, amb 48 participants.
El dia 01 de juliol, també es durà a terme, la “The Peak’s Of The Sun” o “de Sol a Sol”, una prova diferent i amb un tret característic molt especial, se surt a trenc d’alba i s’ha d’arribar al seu destí abans que s’amagui el sol. Veritable contrarellotge de 88 km, creuant tots els cims mes alts del Baix Camp i arribant al Mediterrani. La sortida serà al Tossal de la Baltasana (Prades) un dels passos que també faran els participants de l’Andomita, i finalitzarà, a la platja de l’Arenal de l’Hospitalet de l’Infant, seguint el traçat de la germana gran, Andomita. Les curses estan organitzades per l’Associació Esportiva Camins de Pedra, ens ho ha explicat el seu responsable, Marc Fernández.