Les excavacions al terme municipal de Perafort posen al descobert nous trams de l’aqüeducte romà del Francolí. A la zona, s’ha confirmat també l’existència d’una pedrera romana que hauria servit per a construir el Pont de Tupino.

Després de la campanya de 2021 a l’Alt Camp i Tarragonès, amb què l’ICAC va definir el traçat dels aqüeductes romans que portaven l’aigua a Tàrraco, ara s’està executant una nova fase de treballs arqueològics, amb el suport de l’Ajuntament de Perafort.

L’aqüeducte del Francolí té una llargada d’uns 23 km, dels quals 5 transcorren pel terme municipal de Perafort.

Un equip d’arqueòlegs estant treballant, des de finals d’octubre, a diverses zones del terme de Perafort, inclosa la zona propera al cementiri de Puigdelfí. L’investigador de l’ICAC, Jordi López ha destacat l’excel·lent estat de conservació del tram situat a prop del cementiri.

Com a resultat de les excavacions, hi ha diversos trams de l’aqüeducte a la vista i en alguns d’ells s’hi han fet excavacions. De moment, l’equip ha pogut posar al descobert un tram de més deu metres de l’aqüeducte romà.

Un altre lloc on s’han fet cales és entre el Pont del Tupino i el Mas de Jurat, on s’han posat al descobert dos trams més d’aqüeducte. En concret els dos estreps que sustentaven el pont, de 6 o 7 arcades, força més petit que el Pont del Diable. Ara hi treballen a nivell topogràfic, com ha explicat l’investigador principal del projecte, Jordi López.

Cantera

A la zona propera al Mas de Jurat s’ha confirmat l’existència d’una pedrera romana d’uns 300 metres quadrats, tot i que podria ser més gran. Han trobat blocs en negatiu que permetran veure com era el sistema d’extracció dels carreus, i que hauria proveït dels blocs de pedra amb què es construí el Pont del Tupino, un pont similar al Pont del Diable però de dimensions menors, i del qual es conserven poques restes. Aquests últims dies de campanya, s’està netejant i documentant aquesta nova pedrera romana, que no es coneixia i que no figurava a cap registre.

L’alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, ha posat en valor les troballes per al municipi. En un futur no descarten fer una ruta senyalitzada fins la cantera.

La intervenció forma part del projecte d’estudi dels aqüeductes de Tàrraco que l’ICAC porta a terme des de 2016 i que va rebre, el 2021, el reconeixement de l’Ajuntament de Tarragona amb el Premi

Tarraco.