Una habitació fosca… i de cop i volta algú encén el llum. Amb aquesta metàfora va descriure ahir a la tarda el periodista esportiu Enric Pujol, la tasca d’investigació i de síntesi que representa el llibre ‘No las llames chicas, llámalas futbolistas’ que la periodista tarragonina Danae Boronat va presentar ahir a la seva ciutat, un acte de presentació organitzat per aquesta emissora en el qual Boronat va estar acompanyada per mestres i companys de professió com el mateix Pujol i la cap d’informatius i també periodista esportiva de Tarragona Ràdio, Teresa Ortega.

L’acte es va dur a terme a l’Anella Mediterrània, en un ambient distès en el qual la periodista es va trobar amb seguidors, antics companys i també amb persones que van descobrir tot l’entramat de diferències, prejudicis i de condescendència contra el qual encara han de lluitar les futbolistes professionals i també totes aquelles dones que treballen en aquest àmbit.

“Fa només una setmana que es va decidir que hi hauria lliga de futbol professional en l’àmbit femení. Això ens diu molt, sobretot de les òrbites completament diferents en les quals es troben la Primera Divisió femenina en contraposició a la masculina”, explicava Boronat -en una opinió completament compartida pels companys de taula- al mateix temps que exposava l’enorme llista de diferències salarials, de visibilitat, de contractes publicitaris i de preparació tècnica que separen els dos mons.

“En cinc o sis anys hem avançat més que en els trenta anteriors, però això ens ha de fer veure que abans l’univers del futbol femení estava completament paralitzat”, va evidenciar Boronat, que també ha fet història en primera persona en el món de les retransmissions esportives. La periodista tarragonina va posicionar-se com la primera dona en narrar un partit de LaLiga per televisió. Ho va fer el mes de maig de 2019 i en un encontre entre l’Atlètic de Madrid i el Sevilla a LaLiga TV. Boronat va retransmetre el partit després de mesos de preparació i va ser ella mateixa la que va demanar als seus caps formar-se en aquest àmbit. 

Ella mateixa és qui, dos anys després, ha posat negre sobre blanc a una situació molt desconeguda per al públic no especialitzat, com és el gran llistat de faltes de respecte, insults i complaença a la qual s’han d’enfrontar les dones que practiquen el futbol professional a l’Estat espanyol, que en els últims mesos han aconseguit salaris de mileurista, que es distancien a galàxies de les quantitats desorbitades que perceben els seus equivalents homes, una realitat que s’ha modelat gràcies al discurs unitari de mitjans de comunicació, societat, clubs, jugadors i afició.

Tal com va destacar la periodista de Tarragona Ràdio, Tere Ortega, com Boronat i Pujol aquesta realitat succeeix tant en les divisions més locals dels equips com en els categories més altes, en un any en el qual l’equip femení del F.C Barcelona ha fet història en assolir, la temporada que acaba de finalitzar, la Lliga Iberdrola, la Lliga de Campions i la Copa de la Reina.  

“Si els mitjans de comunicació volem veure històries d’èxit en l’àmbit del futbol femení, cal que deixem de ser paternalistes. No son noies que juguen a futbol, són futbolistes”, evidenciava ahir Boronat, en la presentació d’un llibre, el seu, que conté respostes però encara moltes preguntes.