Primera nit fora del niu de les tortugues caretta de la Savinosa. Aquest dijous poc abans de les 10h de la nit han començat a emergir, un procés que pot allargar-se dies però que en cas de la platja tarragonina s’ha resolt en qüestió d’hores, almenys el gruix de naixements.

Cap a la mitjanit ja havien sortit més d’una cinquantena d’exemplars, i ho han seguit fent fins entrada la matinada. La posta, que ha estat la única enguany a Catalunya, tenia un total de 114 ous, però tal i com marca el protocol en aquests casos, 24 es van traslladar el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Els voluntaris, els tècnics de Medi Ambient de l’ajuntament de Tarragona, així com les biòlogues del Centre Tecnològic Beta, institució de referència en l’estudi de la tortuga marina adscrita a la Universitat de Vic, estaven en guàrdia des de l’anterior matinada, quan les tortugues van trencar els ous i es va produir un petit cràter a la sorra.

No ha estat però fins 24 hores després que la primera tortuga ha tret el cap de la sorra. A partir d’aquest moment, s’han produït més de 5 emergències cap a la superfície, amb intervals de temps diferents. Només a la primera han sortit 31 tortugues.

A mida que anaven sortint s’ha anat acostant cada cop més tarragonins per a no perdre’s l’excepcional moment, tot i que el lloc del niu ha estat en tot moment protegit i acordonat.

El conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, ha agraït novament tot l’esforç que han fet els voluntaris en les guàrdies de custòdia, de dia i de nit, i ha definit el naixement de “moment màgic i il·lusionant, com la nit de Reis“.

Les tortugues han estat recollides en capses només sortir del niu pels biòlegs del Centre Tecnològic Beta i del CRAM. A la carpa adjacent, se’ls ha fet biometries a cada exemplar, talla, pes i grau de maduració. Ho han explicat Aida García Solà i Irene Álvarez de Quevedo, del Centre Tecnològic Beta, i Sílvia Giralt, oceanògrafa del CRAM.

Com ja va passar amb la posta el passat 17 de juliol, el 20% dels exemplars aniran al CRAM, com ha explica Giralt. Allà les ajudaran a arribar a l’edat adulta per a posteriorment alliberar-les i fer el seguiment via satèl·lit. Es tracta del projecte Head-Starting, que permet la cria temporal en captivitat d’una part de les nounates de cada niu per augmentar la supervivència i probabilitat de retorn a les platges de naixement un cop siguin adultes. Com s’ha explicat aquests darrers dies per part de les biòlogues, de cada 1.000 exemplars de tortuga marina només 1 arriba a l’edat adulta.