Aquest dissabte es compleix el tercer any de l’explosió a la planta d’IQOXE, on van perdre la vida tres persones; dos treballadors de la planta de la Canonja i un veí de Torreforta. Va ser el dia que va fallar la comunicació d’emergències; el dia que no van sonar les sirenes de risc químic.
El pitjor accident a la química de Tarragona en la seva història també va marcar un abans i un després, i una pèrdua de confiança de la població respecte al sector petroquímic. Tres any després encara no es coneixen les causes de l’accident, malgrat els informes independents i els encarregats per la pròpia empresa. I amb la via judicial que segueix el seu lent curs.
El 14 de gener de 2020, a les 18 hores i 41 minuts va explotar el reactor d’IQOXE, i la deflagració es va estendre després a un tanc d’òxid d’etilè.
Deu minuts després de l’explosió, a les 18:51, Tarragona Ràdio, emissora oficial del llavors PLASEQCAT va engegar una programació especial.
Ara fa tres anys, la primera veu que es va sentir en directe va ser la dels veïns.La redacció de Tarragona Ràdio començava a rebre trucades d’oients buscant informació, enmig del desconcert i el caos. Des dels carrers de Bonavista es veia una gran flamarada al fons, a banda dels desperfecte que havia provocat al barri l’ona expansiva.
Encara ningú sabia que passava, recordem que les sirenes de risc químic aquell 14 de gener NO es van ACTIVAR, no van sonar.
El primer oient, ens truca des del barri de Campclar, descrivint una situació caòtica, el segon, des de la cruïlla de la N-340, a la Canonja.
Just entrar el Sergio en directe, es va activar elPla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) que encara no s’havia activat fins aquest moment. Eren les 19 hores i 6 minuts, 25 minuts després de l’accident a la planta del polígon Sud.
Avui també fem una programació especial, de 9 a 11h a la Veu de Tarragona, explicant els actes convocats aquesta tarda a Torreforta, on tindrem dos equips autònoms en directe, i demà a Bonavista. Analitzarem amb experts, federacions veïnals, periodistes i amb els màxims responsables de Protecció Civil i de l’AEQT, com estem 3 anys després.