Prop de 700 persones s’han manifestat al centre de Tarragona. Convocats pels sindicats d’habitatge locals, s’ha fet la primera mostra de força contra un problema que s’estén a tot el país, l’inassequible increment del cost de l’habitatge del lloguer. El sector s’ha tensat a Tarragona o Reus pels lloguers de temporada, i també amb la pressió que generen els allotjaments turístics. El portaveu del Sindicat de l’Habitatge de Tarragona, David Fernàndez, ha alertat que els preus a l’àrea metropolitana tarragonina són cada cop més similars a Barcelona i que s’empeny a la gent a marxar de les ciutats. De la capital tarragonina surten autobusos a primera hora de la tarda cap a la manifestació de Barcelona on gairebé no hi ha cap plaça lliure.

Els Sindicats de l’Habitatge de Tarragona i Reus alerten que el sector del lloguer a l’àrea metropolitana tarragonina, que inclou la Costa Daurada, reprodueix la mateixa “dinàmica” que la de la resta del país, amb zones excessivament tensades pels alts preus que es demanen mentre que el poder adquisitiu de la ciutadania decau.

David Fernàndez, portaveu del Sindicat a Tarragona, ha alertat que els joves o els migrats són els que més pateixen per poder accedir a un habitatge, però que “a banda del racisme mobiliari”, el sector està distorsionat pels contractes de temporada, sobretot pensats per als estudiants universitaris, i pels allotjaments turístics. “La gentrificació juga un paper molt important en la problemàtica de l’habitatge sobretot a tota la zona de costa”, ha apuntat també.

Preus de Barcelona

Llogar un pis, de no més de dues habitacions, a Tarragona, costa gairebé mil euros, un rang de cost que Fernández assenyala que s’ha igualat a ciutats més grans com Barcelona. El portaveu del sindicat tarragoní ha assenyalat que empènyer la gent a marxar cap als municipis o “els afores” de les grans ciutats, no resol el problema. Només el desplaça. “Abans la gent de Barcelona anava a viure a Reus i ara, on arribarem a viure, en una cabana a la muntanya?”, ha qüestionat. “És una dinàmica que agafa una inèrcia i no es pot parar. El que no hem de fer és resignar-nos, hem de lluitar, plantar-nos i respondre a aquests atacs”, ha demanat.

Institucions entre els grans tenidors

L’àrea metropolitana de Tarragona també reprodueix el problema dels “grans tenidors” de pisos, que ofereixen lloguers temporals, de setembre a juny, per després oferir allotjament turístic a l’estiu. Fernàndez ha denunciat que la Generalitat sigui “un dels propietaris de pisos més importants” a Tarragona i ha demanat que les administracions es converteixin també en els “rentistes” contra els que lluiten els sindicats de l’habitatge. “No poden formar part de la problemàtica”, ha dit.

Contundent manifestació

La manifestació de Tarragona ha començat a quarts de dotze del migdia, a la plaça dels Carros. Amb el lema “S’ha acabat” a la capçalera de la protesta, s’han escoltat també proclames com “No s’entén, gent sense cases i cases sense gent”, “Tu, rentista ets el terrorista” o “Turistes culpables, polítics responsables”, que també es llegia en alguna de les pancartes que han mostrat més prop de 700 persones que hi ha participat. La manifestació ha acabat a migdia a la plaça de la Font, davant de l’Ajuntament de Tarragona, només dues hores abans que nombrosos busos plens surtin cap a Barcelona per facilitar la participació a la manifestació d’aquest dissabte a la tarda a Barcelona.

“Catalunya és d’una de les zones més castigades per tota aquesta onada de desnonaments, per l’increment del preu del lloguer i era important que a totes les capitals i altres municipis ens mobilitzéssim i se sentissin aquests missatges”, ha apuntat David Fernàndez.