Prop de 500 especialistes han treballat a Atapuerca en 40 anys d’excavacions a través de l’IPHES i de la URV.

En el mateix període, investigadors de l’equip tarragoní han participat en 250 articles d’impacte científic, sobre Atapuerca, indexats en la Web of Science. Els dos articles més citats sobre aquests jaciments han estat liderats per l’arqueòleg Eudald Carbonell, codirector de l’Equip d’Investigació d’Atapuerca i catedràtic de Prehistòria de la URV.

Un publicat el 2008 a Nature, sobre els fòssils humans d’1,2 milions d’anys trobats a la Sima del Elefante, i en segon lloc, un que va treure la revista Science el 1995 sobre els fòssils humans descoberts un any abans al nivell TD6 de Gran Dolina, i que en aquells moments, amb una antiguitat de sobre 800.000 anys, eren els més vells trobats a Europa, eren els primers europeus.

Per un especial de l’Evoluciona, de l’Iphes i Tarragona Ràdio, han passat investigadors sèniors que van viure aquests moments. Marina Mosquera, Xosé-Pedro Rodríguez i Andreu Ollé han recordat així aquelles descobertes i què van representar.

A la campanya d’excavació d’aquest estiu passat, l’IPHES i la URV hi van aportar 86 persones de diferents disciplines de les 250 que en total hi van prendre part. Altres investigadors doctorats però menys veterans que els anteriors, Lena Asryan i Antonio Rodríguez-Hidalgo, també expliquen què ha significat per ells treballar en els equips multidisciplinaris d’Atapuerca.

Precisament, altres dos investigadors més joves, Aitor Burguet-Coca i Raquel Hernando, la segons de Burgos, també valoren la seva experiència amb aquest equip.

Alguns dels investigadors porten ja fins a 30 anys en el projecte d’Atapuerca i d’altres, més joves, s’han incorporat més o menys fa relativament poc.

Són exemples de l’alta implicació de l’IPHES a l’Equip d’Investigació d’Atapuerca, amb investigadors que també han pogut desenvolupar en aquesta important jaciment de Burgos les seves línies de recerca i treballs de camp.