powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Protecció Civil crea un espai de diàleg sobre risc químic per recollir les propostes de veïns i entitats, després del greu accident a IQOXE. Aquest dissabte ha començat a caminar amb veïns de la zona propera al polígon petroquímic Sud, on el gener de 2020 es va produir el greu accident, amb 3 morts i 7 ferits.
El centre cívic de Torreforta, proper a l’edifici on va morir un veí del barri per l’impacte d’un tros metàl·lic del reactor, ha escenificat la primera de les trobades, que a partir d’ara seran periòdiques.
Es vol recollir les demandes dels veïns i resoldre les mancances de cara a futures accions de sensibilització i comunicació, més enllà del que ja estableix el Plaseqta.
S’ha parlat, per exemple, de la singularitat dels barris de Ponent, amb persones de procedències culturals diverses que poden no entendre un missatge de confinament. Per això es reforçaran les campanyes de sensibilització, com ha explicat la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat.
Les taules de diàleg es van iniciar fa uns mesos en petits grups, en un projecte coordinat per l’equip CareNet de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). l’investigador i doctor en Psicologia Social de la UOC i coordinador de CareNet, Israel Rodríguez, remarcat el valor del la jornada per enfortir el diàleg entre l’administració i la ciutadania, en especial, la més propera al Polígon Sud.
Els veïns han valorat la creació de la taula, però alerten que gairebé dos anys després del greu accident encara hi ha moltes mancances. Justo Velilla de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona diu es mostra escèptic de que en els propers dies comencin a instal·lar-se el sensors de toxicitat.
La psicòloga de l’Institut de Serveis Socials de Tarragona, Isabel Lorenzo, explica el seu testimoni durant l’accident d’IQOXE. També han assistit a les jornades representats de Protecció Civil municipal, o la consellera de Medi Ambient, Eva Miguel.
La d’aquest dissabte ha estat la primera reunió amb més entitats, amb una trentena de persones. L’equip CareNet va rebre l’encàrrec de la Direcció General de Protecció Civil en el marc del nou Plaseqta, aprovat posteriorment a l’accident d’Iqoxe i com una de les mesures per millorar la gestió de les emergències.
Protecció Civil ha demanat a l’Estat que els polígons químics de Tarragona siguin els primers en provar de forma pilot la tecnologia de missatgeria instantània per geolocalització en cas d’emergència.
Ho ha anunciat des de Tarragona la directora general de Protecció Civil, que recorda que el termini màxim per a la seva implementació, és el juliol de 2022. La Unió Europea ha donat aquesta data als països perquè transposin la directiva comunitària que reguli el servei i ara, recorda Salvat, la pilota està a la teulada del Ministeri. Es tracta d’un sistema que ja funciona en alguns països d’Europa pel qual la població rep un missatge SMS al seu mòbil en cas que hi hagi una situació d’emergència.
Salvat també ha anunciat que en els propers dies s’instal·laran els sensors de toxicitat que detectaran possibles núvols de sulfur d’hidrogen i de clor. Estan previst instal·lar-ne a l’entorn dels municipis de la Pobla de Mafumet, El Morell i Perafort, al polígon Nord, i a Bonavista i La Canonja, al Sud.
Pel que fa a les tres noves sirenes d’avís de risc químic del Plaseqta, dues a Reus i una a Salou, s’instal·laran de cara a l’any que ve. Salvat també ha anunciat que l’any que ve es recuperaran els simulacres d’emergència, amb les proves de sirenes, interromputs a causa de la pandèmia.