Segons l’article 44.3 del reglament del Parlament, si el president perd la qüestió de confiança cessa en el càrrec i el Parlament ha d’elegir un nou president de la Generalitat. La presidenta del Parlament tindrà llavors deu dies per proposar un nou candidat (article 4) i, un cop hi hagués el primer debat d’investidura, si aquest aspirant no sortís escollit, començaria a córrer el calendari dels dos mesos abans de convocar-se automàticament noves eleccions.
En qualsevol cas, Puigdemont ha constatat que pren aquesta decisió perquè la legislatura “ha canviat profundament”. Després de recordar el gran “sacrifici” que va fer Junts pel Sí, i especialment CDC, quan va renunciar al seu candidat a la Presidència, el president també ha aprofitat per reiterar la literalitat de l’acord signat amb la CUP, que es comprometia a garantir l’estabilitat parlamentària del Govern.
“Constatem amb tristesa i decepció que un grup que guanya les eleccions amb 1,6 milions de vots i 62 diputats pot retirar el seu candidat a la Presidència en ares de mantenir la il·lusió viva i fer possible el full de ruta i, en canvi, un grup de 10 diputats i una mica més de 300.000 vots no pot retirar una esmena a la totalitat tot i tenir signat un acord d’estabilitat. No hi ha proporció, lògica ni lleialtat”, ha exclamat.
El president ha constatat que en aquestes condicions “no es pot continuar”. “Jo no puc continuar governant com si disposés de la mateixa majoria que em va investir. Ho reconec i ho dic aquí. Les coses han canviat i jo no tinc cap interès a allargar innecessàriament i injustificadament el mandat”, ha apuntat Puigdemont, per anunciar acte seguit que se sotmetrà a una qüestió de confiança, ja que no vol, ha dit, “continuar administrant les rampoines de la pròrroga d’un pressupost aprovat per un Parlament que no tenia el mandat de la independència”.
Puigdemont opta per aquesta fórmula perquè el procés estigui en mans del Parlament i no en les seves, perquè la convocatòria d’eleccions en mans del president, ha remarcat, “pot aixecar tota mena de suspicàcies sobre la seva veritable intencionalitat, el moment triat”. La cambra haurà d’aclarir en quines condicions i amb quines majories pot continuar l’actual Govern o si “desencadena el procés per convocar unes noves eleccions”, ha assenyalat.
El president pren aquesta decisió després d’haver donat per trencat el pacte amb la CUP, constatant que després del veto dels cupaires, el Govern queda en mans “o bé dels que exigeixen canviar el full de ruta cap a la independència, o bé dels que exigeixen fer la independència només a la seva manera, amb la seva metodologia, encara que contradigui el model de societat de la majoria”. Puigdemont ja ha avisat que no pensa renunciar a la independència, però també ha admès que ha perdut la majoria necessària per poder treballar i per complir el pla de govern. Anar a “confrontar-se” amb l’Estat, ha indicat, amb un pressupost prorrogat “és com anar a caçar elefants amb escopeta de balins”.
“Quina garantia tinc jo com a president que compliran futurs acords?”
Puigdemont s’ha mostrat molt indignat amb la CUP. Ha assegurat que confiava en els cupaires i que sempre els ha defensat, però els ha acusat d’haver “decebut milions de persones que s’han mobilitzat tots aquests anys i que no tenien cap càlcul”. “Quina garantia tinc jo ara com a president que compliran futurs acords? Ens diuen: ‘no són possibles els pressupostos del 2016, però segur que els del 2017’. Ah sí? En base a quin acord? Signarem un acord que després mutarà? Quina garantia tenim?”, ha etzibat.
El president ha subratllat, a més, que en les mateixes files de la CUP hi ha ara gent “que no ho passa bé” amb la decisió que s’ha pres de vetar els pressupostos, i a aquestes persones els ha reiterat el seu “compromís solemne de fidelitat al Parlament i al poble català, de portar el país a les portes de la independència, de fer-ho bé, de comptar amb tothom i de preservar i prioritzar les persones davant dels partits i les ideologies”.