Quatre de cada deu conductors o vianants morts l’any passat (un 39%) havia consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) en base a les anàlisis realitzades a 218 víctimes mortals per accident de trànsit tant en via interurbana com urbana. El 27,1% dels conductors o vianants morts havien ingerit alcohol, una xifra que es manté respecte a les dades registrades el 2021.
Per contra, el percentatge de conductors morts que havia consumit drogues i psicofàrmacs (19,7%) ha baixat en comparació amb l’any anterior (quan van ser el 27,6%). En paral·lel, més meitat dels finats –un 54,5%- eren homes i viatjaven en turisme, segons ha detallat el Servei Català de Trànsit (SCT).
De fet, si s’analitzen les dades toxicològiques per sexe, el 25% de les dones mortes havien consumit alguna substància, mentre que en el cas dels homes la xifra s’eleva al 41,3%. Pel que fa a l’edat, d’entre els consumidors morts en accidents de trànsit, destaquen els de mitjana edat, aquells entre 30 i 49 anys. En concret, la franja entre 30 i 39 anys és la que té un percentatge més elevat de morts positius per alguna substància.
Per últim, i pel que fa al tipus de vehicle, el 50% dels conductors de turisme havien consumit algun tipus de substància (41 de 82 morts). En motoristes el percentatge de positius baixa fins al 35,8% (29 de 81) i en ciclistes és del 10% (1 de les 9 víctimes mortals). En el cas dels vianants morts, un 29,3% havien pres alcohol, drogues o psicofàrmacs (12 de 41).