Aquest dijous, quarta parada del Cicle de Muntanya, a l’auditori Diputació (19h). Per primera vegada en la història, un equip de rodatge ha tingut accés a seguir la feina de l’Ang Nima i el seu equip de xerpes al Nepal. El resultat es podrà veure aquest dijous al documental The Icefall doctor, dirigit per Sean Burch, i que explica com aquest grup de treballadors ajuden els alpinistes occidentals a escalar la glacera del Khumbu a l’Everest.

Avui també es projecta Love by all, the story of Apa Sherpa. Aquest curtmetratge explica la història d’Apa Sherpa, la persona que més vegades ha escalat l’Everest (21). Nascut al Nepal, va començar a treballar com a xerpa als 12 anys per mantenir la seva família després de la mort del seu pare. 

L’anterior projeccció la va protagonitzar Rafa Vadillo, que ens va parlar de The Masri Gyad, la cascada de gel més gran de l’Índia.

WI 4+, 480 metres, The Masri Gyad. WI 4+, amb els seus 480 metres és la cascada més gran de l’Índia. Això és, si més no, els que els va dir Rigzin Tsewang, el guia local que es converteix en el pioner de l’escalada de cascades a la vall de Nubra, al nord de Ladakh. Anys més tard Rigzin acompanyaria Rafa Vadillo i el grup protagonista d’aquesta aventura.

Una aventura en majúscules que queda reflectida en el documental “LADAKH, gel en el Petit Tibet”, que dijous passat va tornar a omplir l’auditori Diputació en el Cicle de Muntanya, en aquesta 17ena edició amb el lema: “Alpinisme, repte i fascinació”. 

A banda de Rigzin Tsewang, Vadillo portava una bona cordada per veure’s les cares amb aquestes parets de gel, moltes d’elles encara per explorar i escalar. Van ser David Graells, Jordi Vigatà, Pere Montasell, Javi Sánchez, Juampi Sabbione, Guillem Velasco, Joan Picola, David Estrada i Jesús Almarza “una colla d’amics (i algun familiar, un nebot de Vadillo) que les nostres vacances són els escalades en gel”, diu l’alpinista i escalador.

Van obrir diverses cascades i també van completar les primeres repeticions d’altres ja existents. Les temperatures extremes, que de vegades fluctuen massa d’un dia per l’altre, van impedir l’èxit d’alguns intents en altres, ja que el gel en aquestes condicions no era apte. Però ni tant sols aquesta part s’ha obviat al documental, “també cal explicar els fracassos”, diu somrient l’explorador. 

Les cascades que van aconseguir obrir-se són The Masri Gyad. WI 4+, 480 metres, que és la cascada més gran de l’Índia; Juniper Tree. WI 5+, de 80 metres; Nubra-Spanish Chugyud. WI 5, 85T metres; Changlung Right. WI 4+, de 180 metres.

Rafa Vadillo: The Masri Gyad

Vadillo, i instructor d’alpinisme i escalada, ha escalat cascades de gel arreu del món, amb primeres ascensions a Sibèria, Lapònia, el Canadà, els Estats Units, Turquia, Eslovàquia, França, Itàlia i els Pirineus, però els faltava aquesta bonica vall que s’obre resseguint el riu que porta el seu nom, el Nubra.

El Petit Tibet, Ladakh, situat al nord de l’Índia, fent frontera amb el Pakistan a l’oest i el Tibet, ocupat per la Xina, al nord, s’hi pot arribar en cotxe, en haver-hi un assentament militar fronterer ben comunicat. La vida allà, però, l’han fet amb la gent del poble de Tsewang, extremadament acollidors, fins a nivells extrems als que aquí no estem gaire acostumats. El documental mostra l’expedició per també el dia a dia de la gent de la vall, i en particular de les famílies que els van acollir, entre els quals hi havia també tot un mite de l’alpinisme del país.

Una vall estratègica per accedir a la qual cal un permís militar, fins i tot pels mateixos hindús. En aquesta vall acaben les muntanyes de la carena que inclou el K2, la segona muntanya més alta del planeta, però no es concedeixen permisos per pujar cims. “De tant en tant passava un helicòpter, per si de cas, però com les cascades no acostumen a arribar fins al cim, no hi havia problema”, ens relata Vadillo.  

Els expedicionaris van aconseguir l’obertura de cinc noves cascades de gel, una activitat que ha estat reconeguda pel prestigiós mitjà American Alpine Journal, tant al seu web com a l’anuari imprès que es distribuirà el 2024.

Les imatges també mostren la vida al Ladakh, amb el budisme tibetà, autèntic i genuí, present a cada un dels seus racons, i les altes muntanyes, les grans cascades glaçades i la vida amb la família que va allotjar els expedicionaris.

El Pont de Mahoma

El Pont de Mahoma

Podem parlar de la muntanya des de primera línia de mar perquè tenim els experts necessaris. Coneix la darrera hora de tots els esports de muntanya de la mà dels millors escaladors i alpinistes del país. El Pont de Mahoma és el teu programa de referència!

Listen on spotify Logo