La trajectòria del fundador dels Castellers de Barcelona, Josep Sala, Òmnium Cultural, la història i idiosincràsia de la plaça del Blat i la progressió de colles com la Jove de Tarragona, els Nens del Vendrell o els Castellers de la Vila de Gràcia, han estat els protagonistes de la 9a edició de la Nit de Castells, que s’ha celebrat aquest vespre al Centre Cultural de Valls. L’acte, impulsat per la Revista Castells i que enguany ha unit el fet casteller amb mapping, música i contes, ha estat presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l’alcalde de Valls, Albert Batet. També hi han assistit representants de 73 colles castelleres d’arreu del país, a més d’altres agents del món casteller.
El Premi a la Trajectòria acostuma a ser el més emotiu de la nit, i aquest 2015 no ha estat una excepció. El vilafranquí Josep Sala, fundador l’any 1969 dels Castellers de Barcelona, s’ha emportat aquest guardó recordant tres conceptes: “agraïment, reconeixement i sort”. Agraïment per qui li ha atorgat el premi, reconeixement a la feina que fan totes les colles en el seu dia a dia, i sort “perquè els de la meva generació som afortunats”, ha assegurat. D’una banda, “vam viure l’època de la postguerra amb castells minsos, voluntariosos però dificultosos”, ha assenyalat, “i hem tingut la sort de veure aquesta florida de colles, i ara fa goig”, ha afirmat orgullós.
El Premi Ambaixador Castells l’ha obtingut Òmnium Cultural, per la campanya ‘Catalans want to vote. Human Towers for Democracy’, celebrada el 8 de juny del 2014 i en què més de 5.000 castellers van aixecar les seves construccions a vuit capitals europees i altres poblacions per fer arribar el missatge a tot el món. Muriel Casals, presidenta de l’entitat, ha manifestat que amb el premi “ens esteu dient que quan es desitja ferventment una cosa important, aquesta cosa s’aconsegueix”.
Pel que fa a la Iniciativa Social, s’ha premiat la base de dades de la Coordinadora de Colles Castelleres i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, amb informació des del 1926, de manera que esdevé una referència per a l’estadística i la història dels castells. Les colles que han protagonitzat darrerament salts importants també han estat protagonistes a la Nit. El Premi Colla de la temporada -amb un jurat integrat per les colles de gamma extra i que premia una colla que no és d’aquest grup- ha estat ex aequo per als Castellers de la Vila de Gràcia (que ja el van guanyar l’any passat) i els Nens del Vendrell. En tots dos casos s’ha valorat la seva progressió i la projecció de futur.
El Premi Plaça de la temporada ha estat per a la plaça del Blat de Valls, l’anomenat quilòmetre zero del món casteller, mentre que el premi L’aleta, que concedeix la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya i que distingeix la millor acció formativa en relació amb la canalla, l’ha guanyat el projecte ‘Junts anem més lluny’, dels Castellers de Sabadell, que desenvolupa una metodologia d’assaig que combina aspectes tècnics i psicològics, i crea dinàmiques estructurades, lúdiques i motivadores.
El Moment casteller de la temporada -en què els cronistes castellers premien un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial- ha estat pel 3 de 10 amb folre i manilles carregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs de Castells del mes d’octubre, pel simbolisme que el va distingir, el marc en què es va produir, l’efecte sorpresa que el va acompanyar i la culminació d’una trajectòria espectacular.
La Jove de Tarragona també ha estat reconeguda als nous Premis Baròmetre -que distingeixen les colles que han pujat un pis el seu nivell històric-, juntament amb els Castellers de Sants, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Barcelona, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, els Castellers de Sant Vicenç, els Vailets de l’Empordà, els Brivalls de Cornudella, els Castellers de l’Alt Maresme i els Castellers de les Roquetes.
Finalment, els premis de fotografia han estat per Ariadna Brunet i Mireia Comas, primera i segona classificada, respectivament, en la categoria professional, que s’ha estrenat enguany. En la categoria de votació popular el reconeixement se l’han endut Carolina Durán i Vinyet Solé.
Museu casteller aprovat
L’alcalde de Valls, Albert Batet, ha aprofitat l’acte per anunciar que aquest dissabte es va aprovar definitivament, en junta de govern municipal, el projecte del Museu Casteller de Catalunya. A més, ha dit, “vam licitar les obres”, que començaran les properes setmanes a la plaça del Blat. Tot plegat amb la voluntat que aquest equipament sigui “el museu de tots els castellers i castelleres de Catalunya”. Un museu on es pugui “fer un reconeixement al llegat d’aquests 200 anys” d’història dels castells, ha exposat Batet, i també a la tasca dels castellers actuals.
Ortega demana “fer pinya” pel país
Després de lloar la “temporada excepcional” que han viscut els castells aquest 2014, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha apuntat que “la suma de les persones és la que fa gran una colla i un país”. En aquest sentit, ha declarat que “hem aconseguit, amb una pinya molt sòlida, aixecar un castell i descarregar-lo”. La vicepresidenta ha alertat, però, que “hi ha castells més grans en els quals es necessita que sigui molta més gent la que vagi a fer pinya”, però amb el suport de tothom “aquell castell puja i no té límit”. “Aquest és el moment del nostre país i tots som imprescindibles per pujar aquest castell”, ha conclòs.
La IX Nit de Castells ha estat organitzada per la Revista Castells, la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela i l’Ajuntament de Valls, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Barcelona, i el patrocini de Damm, Repsol, Endesa i l’Obra Social de la Caixa.