La indústria manté la seva fortalesa a Tarragona però l’atur només es reduirà si la construcció es recupera. No hi ha fugida d’empreses, com sí està passant en altres indrets, i l’ocupació al sector secundari també resisteix. Amb tot, encara es dona una creixent terciarització de l’economia tarragonina, amb els pros i contres que això comporta.

Són algunes de les conclusions del darrer informe de l’Observatori Empresarial de la Cepta. La patronal tarragonina ha analitzat l’evolució dels principals sectors productius a casa nostra entre 1950 i el 2018. Altres resultats destacats d’aquest estudi constaten que Tarragona, en PIB per càpita, està entre les deu primeres regions a nivell espanyol. El seu patró de creixement ha estat, en línies generals, molt similar als de l’economia catalana i espanyola.

Els serveis han anat a l’alça i encara tenen recorregut, el sector primari va perdent múscul i la resposta a l’elevat atur que encara es registra ha d’arribar de la construcció i d’una aposta, en especial, per la inversió pública. Juan Gallardo és el director del Gabinet d’Estudis de la Cepta.

Gallardo diu que les administracions han d’invertir en equipaments i infraestructures però que també ha de remuntar la construcció d’habitatges. Un altre dels reptes, segons la patronal tarragonina, passa per trencar l’estacionalitat del sector turístic.