El 94% de les tortugues marines que s’han pescat accidentalment enguany a la costa tarragonina han estat recuperades i reintroduïdes al mar. Així ho destaca la fundació CRAM, que apunta que dels 62 exemplars capturats a la demarcació fins principis d’octubre, 42 provenien de la confraria de Sant Carles de la Ràpita.
Els pescadors són uns agents clau en la preservació d’aquesta espècie vulnerable, motiu pel qual aquest dimarts s’ha celebrat una jornada de formació impulsada per la fundació i l’empresa Frosch, que col·labora amb l’entitat en el marc del projecte ‘Pescadors a favor del mar’.
Està previst que aquestes jornades s’estenguin per altres confraries com la de l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar o Vilanova i la Geltrú.Existeix un protocol a seguir quan es pesca una tortuga de forma involuntària. En primer lloc, cal col·locar l’animal en una caixa a l’ombra i no manipular-lo en excés, per posteriorment avisar la Fundació CRAM i als Agents Rurals. Des de la fundació s’encarreguen de recollir l’exemplar i fer-li les proves pertinents per determinar-ne l’estat de salut. Les tortugues que requereixen cures a la seu de la fundació acostumen a necessitar un mes de mitjana per recuperar-se totalment.
Les tortugues marines tendeixen a ser molt sensibles i en cas de ser capturades, poden patir una embòlia gasosa causada per la descompressió ràpida que pateix l’animal. Una situació a la qual se li suma un increment exponencial de l’estrès. És per aquest motiu que no es recomana que siguin retornades directament al mar, ja que poden morir hores o dies després de ser atrapades.
La proposta de revisar els protocols establerts per garantir la recuperació i reintroducció de les tortugues al seu hàbitat natural ha estat ben rebuda per part de la confraria local. El president de la Confraria de Sant Carles de la Ràpita, Joan Balagué, ha reivindicat que “els pescadors són els primers interessats en què el medi marí estigui net i practicable per la pesca”. En aquest sentit, descarta que en un futur aquest animal es pugui convertir en una amenaça tal com avui en dia representa la tonyina, ja que el volum de peix que menja una tortuga és menor.
Segons una estadística realitzada per la Fundació CRAM, el 80% de les tortugues que es pesquen accidentalment a la costa tarragonina provenen de la confraria de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià. Per a la veterinària de la fundació, Lucía Garrido, aquest fet s’explica per la ubicació on s’alimenta aquesta espècie, que es concentra al Delta de l’Ebre. Durant l’hivern, tal com ha apuntat Garrido, la xifra de tortugues capturades augmenta perquè és l’època en què hivernen i, per tant, estan menys actives i no poden escapar de les xarxes en cas de quedar-hi atrapades.
Respecte al 2020, s’ha incrementat el nombre de tortugues atrapades per les xarxes de les embarcacions, tant al conjunt de Tarragona com en el cas rapitenc. Així, l’any passat van ser 37 els rèptils pescats per les barques de la Ràpita, mentre que enguany n’han estat 42.