Reduir costos i produir productes diferenciats són els reptes clau que posa damunt la taula l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona. L’entitat ja posa la mirada en un nou pla estratègic del cicle 2025-2028 després d’un 2024 en què la demanda ha baixat.

Des de l’entitat, calculen que la davallada ha estat d’un 20% i reconeixen que no és sostenible. L’associació empresarial tanca el 2024 amb la mateixa línia que l’any anterior, fluix quant a demanda. En aquest sentit, els clients han passat de comprar el 90% al 70%, mentre que el restant el compren a l’estranger amb procedències destacades com els Estats Units o la Xina.

El seu president Ignasi Cañagueral destaca que el nou pla és ‘sòlid’ i continuista en un moment en què a Europa no s’està generant el que s’espera.

Cañagueral ha destacat que és un full de ruta optimista i possibilista i que necessita comptar amb l’ajuda dels diferents agents.

Un altre dels reptes del pla estratègic és el de medi ambient, enfocat en la gestió de l’aigua i el reciclatge d’aigües urbanes i residuals industrials. De fet, ara a les estacions depuradores de Salou, Vila-seca i Tarragona, s’està posant en marxa un pilotatge i tractament de la qualitat de les aigües residuals perquè tinguin una qualitat desitjada per al consum industrial amb una capacitat actual de 9 hectòmetres cúbics anuals. Alhora, Cañagueral ha destacat el monitoratge de seguiment de la qualitat de l’aire.

El president de l’AEQT assegura que el futur passa per ‘descarbonitzar la indústria’, així com treballar en el reciclatge per crear matèria a partir de residus.