Compleix una pena 17 anys i mig de presó per l’assassinat de la metgessa tarragonina Gloria Sanz, el 18 de gener de 2003. El cas va commocionar la societat tarragonina, que va protagonitzar diverses concentracions de rebuig, i com també es va veure en la multitudinària cerimònia de comiat de la jove, a la Catedral de Tarragona.
Adalid compleix la condemna a la presó de dones de Wad-ras, a la vila olímpica del Poblenou, al districte de Sant Martí de Barcelona. Només va a dormir al centre penitenciari i durant el dia i els caps de setmana surt al carrer, en semillibertat, segons ha pogut saber Tarragona Ràdio.
És a la presó des de l’any 2004, quan va ingressar per complir la sentència de l’Audiència de Tarragona. Abans, havia estat 1 any i 7 mesos en presó preventiva, al centre penitenciari de Tarragona, a l’espera del judici, que es va celebrar el setembre de 2004. Aquest temps li computa en la condemna, de manera que en 5 anys i 6 mesos l’haurà complert totalment i quedarà en llibertat.
El magistrat el va condemnar per assassinat amb l’únic atenuant de reparació de dany, en haver ingressat 300.000 euros a la família. Això li va valer perquè no li apliquessin la pena màxima per aquest delicte, que és de 20 anys.
Segons la legislació vigent, el règim obert s’aplica als penats classificats en 3r grau, que poden continuar així el seu tractament en règim de semillibertat. L’objectiu és afavorir la seva reinserció.
Uns fets que van commocionar la ciutat
L’any 2003, Adalid va assassinar la metgessa després d’una discussió al seu domicili, quan aquesta li va comunicar que volia deixar la relació. Després, va abandonar el seu cotxe al barri de Torreforta, simulant una desaparició, i amb el taxi es va endur el cos fins a una zona boscosa de Vallirana, a la N-340, on el va abandonar.
Els primers dies es van organitzar batudes per localitzar la jove i es va fer una intensa campanya informativa, ja que es creia que havia desaparegut. Adalid no va participar en aquesta recerca, el que va fer sospitar la família i la policia. Quatre dies després va fugir a l’estranger, amb el pretext que l’estava buscant fóra del país. La seva fugida el va portar fins a Holanda i Estats Units, per tornar després a la capital holandesa, Amsterdam, on va ser detingut tres setmanes després del crim, i va confessar.
Durant la seva relació, Adalid va fer creure Gloria Sanz i a la seva família que era professor d’anglès, quan en realitat treballava com a taxista a Barcelona. Una família que va manifestar poc després de fer-se pública la sentència que esperaven que almenys complís íntegrament la pena, en no caure-li els 20 anys que sol·licitava l’acusació particular.
Actualment, Fernando Adalid té 42 anys. Glòria Sanz en tenia 28 quan va ser assassinada i treballava al centre d’Atenció Primària (CAP) Sant Pere de Reus.