Repsol s’unirà al projecte Ecoplanta junt amb Enerkem i a Agbar per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona. La nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment.

Aquest metanol s’utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i a reduir els residus que, d’una altra manera, acabarien a l’abocador. Aquest és un pas més de la companyia per arribar a les zero emissions el 2050.

La companyia vol arribar a les zero emissions el 2050

La planta serà la primera que es construeixi a la Península Ibèrica d’aquest tipus i serà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.

Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d’alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d’aquesta tecnologia d’última generació, la primera que ha estat provada a escala industrial després d’un procés d’escalat que ha durat més d’una dècada i que s’ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Canadà.

El projecte, que compta amb una inversió rellevant, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d’Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes emblemàtics a Europa per aconseguir importants reduccions d’emissions.

Repsol s’ha marcat l’ambiciós objectiu de ser una empresa amb zero emissions netes a 2050 i compta des de 2016 amb una estratègia d’economia circular que s’aplica a tota la cadena de valor de la companyia, des de l’obtenció de matèries primeres fins a la comercialització de productes i serveis.