La nostra Heroïna de la Setmana és la Rosa Domingo. La Rosa va néixer a Barcelona un dia 13 de 1976, i per aquest motiu no és supersticiosa. Va estudiar psicologia i el seu afany viatger va fer que acabés els seus estudis a Alemanya. En plena pandèmia va decidir que era el moment de fer un canvi i va demanar una excedència a la feina. Des de llavors ha escrit 8 llibres relacionats amb la psicologia i per a edats molt diverses. El seu fill Jan és tot un artista i amb 7 anys ha fet els dibuixos del llibre “Diccionari secret de monstres”. Ha dibuixat uns monstres molt divertits que fan una por! I la Sofia és la protagonista de la publicació sobre la qual ens en parla.
Què et va animar a formar part del projecte Heroïnes Anònimes?
Vaig descobrir el projecte a través d’Instagram i em va agradar tot el que feu, em va engrescar molt. I volia participar per compartir amb vosaltres les meves inquietuds i aportar el punt de vista des de la psicologia de l’empoderament de les dones i com ens limiten certes coses.
A la presentació hem dit que ets psicòloga però la pandèmia et va fer replantejar les coses i vas demanar una excedència. Has escrit 8 llibres en dos anys. Què et va portar a fer aquest canvi?
Quan vaig acabar psicologia em vaig posar a treballar a RRHH. Tot i que és una feina que m’agrada molt, sempre havia tingut l’anhel de trobar la meva vocació. I la vaig trobar a través d’escriure llibres. M’encanta i m’apassiona i crec que puc aportar més a través d’aquest canal.
Parla’ns una mica sobre els llibres.
Els meus llibres abracen gairebé totes les edats, és una manera de fer accessible la psicologia a tothom. Els llibres contenen una guia educativa per a poder fer un treball posterior, sempre aplicable a la vida. El de nadons és un llibre que parla del despertar de la consciència, al voltant dels 18 mesos, i en el llibre els pares poden acompanyar-los en aquesta etapa.
Quin de tots aquests llibres t’ha agradat més fer?
Tots m’agraden, però el que més estimo i el que més està agradant és Qui sóc jo? És un llibre que són diàlegs amb la meva filla i que tracta els conceptes més elementals de la psicologia, a banda de ser un molt amorós.
Com podem saber més de nosaltres mateixes si ens sentim perdudes?
És molt important conèixer conceptes fonamentals de la psicologia. La psicologia ens dóna eines per poder marcar el nostre propi rumb. Es tracta d’alinear-se amb els nostres valors per a poder seguir un camí que ens faci sentir bé.
En el conte “Diccionari secret de monstres” tractes el tema dels monstres i com un nen a través d’aquests té l’oportunitat de donar forma a l’ansietat que li generen els sentiments «negatius» com la culpa, l’agressivitat, l’enveja, l’odi i la ràbia…També s’hi adjunta una guia didàctica on s’explica el paper dels monstres en la psicologia de la canalla.
Tota persona té una part fosca i amb els nens és molt interessant treballar-la a través dels monstres, ja que els infants no han desenvolupat el pensament abstracte. Els és molt difícil entendre que una mateixa persona pot ser bona i dolenta a la vegada ja que divideixen el món en bons i dolents. A través dels monstres és molt maco treballar-ho perquè les emocions negatives es poden entendre a través d’un monstre, i entendre diferents emocions a través del conte.
Els monstres del teu llibre els va dibuixar el teu fill Jan. Com va sorgir la idea?
Jo estava amb el projecte del llibre, de fet jo il·lustro els meus llibres, però amb aquest no sabia ben bé com enfocar-ho, i un dia en Jan va arribar amb un dibuix de l’escola que em va agradar i li vaig proposar de dibuixar els monstres del conte.
Quins projectes tens en ment?
Ara mateix estic treballant en un llibre de meditacions, 365, una per cada dia de l’any.
On podem trobar els llibres?
A la meva pàgina web: www.rosadomingo.com o al meu Instagram.
Per Sant Jordi, on seràs?
A Tordera, amb una paradeta pròpia.
3r.Grau
Quin va ser el teu primer contacte amb el feminisme?
La professora Conxita.
Una dona referent en la teva vida?
La mare.
Recomana’ns una escriptora i/o un llibre.
Flavia Company -“Haru”.
Recomana’ns un grup de música liderat per una dona o identitat dissident.
Clara Peya.
Una directora o actriu.
Janis Joplin.
Un espai presencial o virtual que ens vulguis recomanar i per què?
RED Domi she.