La Sebastiana del Castillo va haver de fugir d’un segrest dels seus pares per haver-se enamorat d’un xic jove”. Així comença la història de la Sebastiana del Castillo, el darrer ball parlat que s’ha incorporat al corpus festiu de Santa Tecla. S’ha consolidat amb poc temps com a peça imprescindible del teatre popular de la ciutat, perquè “quan la tradició esdevé peça actual i provocadora és que la tradició és ben viva”, refermen des de la Mulassa de Tarragona, entitat que ha fet renéixer el ball que va desaparèixer als anys vint del segle passat.

“Hi ha hagut una consolidació del model del ball. Hem pogut crear un model autòcton“, ha indicat a la Ràdio de les Festes un dels membres de l’entitat, Ricard García Jardí. Fa quatre anys que es va recuperar, i “com és un ball parlat de teatre de carrer, escoltem molt com es rep. Segons comentaris i crítiques, anem valorant”, ha indicat l’Emma Clarke, també membre del ball.

Bandoleres contra el masclisme

Un total de vint persones formen part del ball durant la representació. La majoria són dones, atès que la Sebastiana va formar part d’un grup de bandoleres que assassinaven homes. “En l’origen el motiu era el bandolerisme, però nosaltres ho hem adaptat i tot té relació amb atacs masclistes que reben aquesta resposta“, diu Clarke.

El ball es representarà aquest dissabte, a partir de les 19.00 hores a la plaça de la Pagesia. Les entrades estan exhaurides, però podreu seguir-lo en directe a través de Tarragona Ràdio, al 96.7FM i a tarragonaradio.cat. També podreu recuperar-lo al nostre perfil d’Spotify.