Les eleccions al Parlament del 14-F arribaran just tretze mesos després de l’explosió a l’empresa IQOXE de la Canonja que va causar tres morts. Un sinistre que va obrir un debat social sobre la seguretat a la petroquímica de Tarragona i va generar pèrdua de confiança de la ciutadania vers aquesta indústria. Amb una investigació judicial encara en marxa, el retorn del Plaseqta a la demarcació i després d’haver-se fet una comissió d’estudi al Parlament sobre la seguretat al complex, les formacions defensen unànimement que calen més mecanismes per incrementar la seguretat.
És a l’hora de concretar les mesures quan apareixen els matisos. La petroquímica és segura? La majoria dels partits opinen que sí. JxCat, PDeCAT, VOX i PSC són els que n’estan més convençuts. El cap de llista per Tarragona de JxCat, Albert Batet, i del PDeCAT, Marc Arza, expressen «amb rotunditat» que les companyies no són un perill. Batet posa en valor «els esforços» que han fet les empreses, que afirma «treballen amb qualitat». Arza defensa que «la majoria» de les firmes «tenen uns índex d’accidents baixíssims» i considera que la societat està “condicionada” per l’explosió a IQOXE.
En aquest sentit el discurs del número 2 de Vox, Sergio Macián, és força similar, ja que opina que el sinistre que va causar la mort de tres persones «va ser un fet aïllat» i creu que «no es pot criminalitzar tota la indústria per un fet puntual» perquè «genera molts llocs de treball». La cap de llista del PSC, Rosa Maria Ibarra, indica que «en tota activitat humana hi ha accidents», però que la química «ha demostrat que és segura».
Amb menys contundència s’expressa la cap de llista d’ERC a la demarcació, Raquel Sans. D’entrada afirma que «no és segura», però ràpidament matisa que «no ho és cap indústria». «El risc zero no existeix, ni a la petroquímica de Tarragona ni a cap indústria. Nosaltres el que hem de fer és que -el risc- tendeixi a ser el mínim possible». En una línia semblant s’expressa el seu homòleg de Cs, Matías Alonso, que lamenta que en el darrer any hi ha hagut «diversos accidents molt greus» tot i que no creu que sigui una indústria «insegura».
Qui no està d’acord en que la indústria petroquímica sigui segura és la CUP. La cap de llista per Tarragona, Laia Estrada, manifesta que el complex ja va néixer «envoltat de corrupció en ple franquisme i segueix envoltat de corrupció, opacitat, connivència política i amb els mitjans de comunicació i impunitat». En la seva opinió tots aquests elements posen en perill la ciutadania i el medi ambient. «No pot ser que s’infantilitzi la població cada vegada que hi ha fuites o males olors», defensa. Estrada sosté que actualment no hi ha «una legislació prou estricta en matèria de seguretat laboral i industrial» ni tampoc una bona fiscalització per part de l’administració.