Ho ha assegurat el conseller de Justícia, Germà Gordó, des de la ciutat, en l’acte institucional de celebració de la festa patronal dels advocats, Sant Raimon de Penyafort. Ha estat aquest divendres a la tarda, a la seu del Col·legi Oficial d’Advocats de Tarragona, en un acte al que també hi ha assistit el Ministre de Justícia, Rafael Catalá.
Gordó ha afirmat davant dels presents que el Govern ja ha encarregat la licitació del projecte de nou Palau de Justícia, que comptarà amb un pressupost de 54 milions d’euros i habilitarà 32.000 metres quadrats pels organismes del sistema judicial.
El Palau concentrarà els 28 òrgans judicials dispersos per la ciutat, quatre seccions de l’Audiència Provincial, la Divisió Territorial de l’Institut de Medicina Legal i la Fiscalia Provincial.
D’aquest nou equipament judicial es calcula que se’n beneficiaran més de 800.000 usuaris. El que no ha desvetllat el conseller és la ubicació de l’edifici, les obres del qual s’han d’iniciar enguany per finalitzar el 2017.
Gordó, d’altra banda, ha aprofitat la presència del ministre de Justícia per reivindicar la necessitat de reconèixer el català com a requisit obligatori per treballar a l’administració de justícia a Catalunya i ha demanat un increment del nombre de jutges i també del personal de l’administració de justícia.
De la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, s’ha compromès a que el nou model de registre civil es dissenyi amb el màxim consens. Català ho ha posat com a exemple de l’estil del ministeri que lidera, diu que vol introduir reformes en l’àmbit judicial ‘amb diàleg i consens’ amb els col·legis d’advocats i els altres estaments professionals del sistema judicial, posant com a exemple la derogació de les taxes judicials. Així mateix, Català s’ha mostrat partidari de revisar la planta judicial de l’Estat, perquè ‘un dibuix del segle XIX no pot satisfer les necessitats de la societat espanyola actual’.
Els parlaments de l’acte s’han completat amb el de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que ha destacat la bona relació entre l’Ajuntament i l’ICAT, que ha permès acords com el de l’oficina de suport a les persones que tenen problemes jurídics derivats dels préstecs hipotecaris.
Per la seva banda, el vici degà del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Julio Francisco de Perellada, ha aprofitat per reivindicar la necessitat que Tarragona compti amb aquest nou palau de justícia, que permeti centralitzar els diferents organismes que, actualment, estan escampats per diversos punts de la ciutat.
L’esdeveniment ha consistit, com cada any, en la imposició de togues als nous col·legiats i el reconeixement als professionals del dret que acumulen 25 anys en l’exercici de la professió. L’acte també ha servit per lliurar la insígnia d’argent a la jurisdicció social, en reconeixement al tracte dispensat als advocats i a la seva tasca en la defensa dels drets dels justiciables.
El reconeixement l’ha recollit el magistrat Francisco Javier Sánchez Icart, que ha reivindicat la necessitat de crear un nou jutjat social a Tarragona, per evitar que es vulneri el dret de les persones a tenir un judici en els terminis adequats.