Parlar sobre castells des d’una disciplina científica en un ambient distès i participatiu. Aquest és l’objectiu del cicle de converses que comença aquest dijous a les 19h als jardins del Teatre Metropol. Cada setmana fins al 30 de juny mostrarà quina relació tenen diferents disciplines científiques com la química, el turisme, l’arquitectura, la història de l’art, la psicologia o la medicina amb els castells.
Serà a partir de converses que investigadors de la Universitat i experts en cada àmbit mantindran amb el periodista casteller Carles Cortès i en la què també s’espera la participació del públic.
La primera d’aquestes converses serà amb la investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica Marta Calull, per tal de descobrir la química que envolta el fet casteller. Es pot trobar als cascos, a les camises, ajuda a saber quin és el millor moment per hidratar-se durant una actuació castellera o serveix per purificar l’aire que es respira en un local d’assaig.
L’1 de juny es parlarà sobre turisme i castells com a model d’èxit de gestió i com a reclam per a treure públic. A la conversa hi participaran Jaume Gené, investigador del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i Maurici Segú, emprenedor, expert en màrqueting turístic i professor de la URV.
Dijous 9 de juny la conversa anirà sobre arquitectura i es mostraran quins elements arquitectònics es poden aplicar a la construcció d’un castell i què hi fa que es pugui pujar tan amunt. També es parlarà sobre el paper que tenen les places i com aquestes influeixen en les construccions castelleres. Hi participaran Albert Samper, investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV i Arnau Montoya, arquitecte que fa una tesi doctoral sobre les places en les que es fan castells des del punt de vista arquitectònic.
El 9 de juny Lluïsa Gené, doctora en Patrimoni, Art i Societat per la URV, explicarà com alguns genis de l’art català com Picasso, Miró, Dalí, Pau Casals o Gaudí van inspirar-se en els castells per crear part de les seves obres.
Dimecres 22 de juny s’abordarà el tema de la psicologia als castells, que a més d’aconseguir grans fites, també generen moments de por i ansietat entre les persones que formen la colla. La influència de la psicologia en el dia a dia casteller l’explicarà Jaume Descarrega, docent a la URV.
El cicle finalitza dijous 30 de juny amb una xerrada en la què es plantejarà on és el límit físic dels castells, i es veurà si és possible que algun dia es pugui veure un castell d’11 pisos. Jaume Rosset, doctor en Medicina i Cirurgia i especialista en Medicina Ortopèdica i Traumatologia participarà en aquesta xerrada.
El cicle de converses sobre ciència i castells és una activitat més del del projecte Castells de Ciència, una iniciativa impulsada per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV (ComCiència) i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la Universitat amb la que es vol fer divulgació científica a partir d’un fenomen cultural, multitudinari, arrelat al territori i reconegut tradicionalment, com són els castells. El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i l’empresa Repsol i té la col·laboració dels ajuntaments de Tarragona, Reus i Valls.
Més notícies:
- Junqueras guanya però no arriba al 50% dels vots: la presidència d’ERC es decidirà en una segona volta el 14 de desembre
- Amb Gazpacho & Syrup, èxit segur!!
- Detenen dos homes a Tarragona després de fugir d’un control de trànsit
- Marta Martín publica “Luna Roja”
- Tarragona clama un any més contra la pena de mort