Al Camp de Tarragona s’han comès un total de 39 assassinats en els darrers sis anys. D’aquests, només sis continuen sense resoldre’s. Això situa en un 85% l’índex de resolució dels Mossos d’Esquadra des que es van desplegar al territori. Entre els casos oberts s’hi troben la mort d’un holandès en una urbanització de Mont-roig el desembre del 2008, d’una vídua andorrana a casa seva al Vendrell el 2010, d’un drogoaddicte a la cooperativa de Valls el 2011, d’un exconvicte al barri Sant Josep Obrer de Reus el 2012, d’una indigent a Picamoixons el 2013, i els ossos d’un home turc en una fossa sèptica de Cambrils, localitzats el gener d’aquest 2014. Enguany hi ha hagut dues dones mortes a Valls i Montblanc.
En el cas de Valls, la víctima era una àvia de 83 anys morta suposadament a cops de mall per la seva parella, un home de 78 que, després de cometre el crim, es va suïcidar a la mateixa masia on residien a la partida Freixa, als afores de la capital de l’Alt Camp. Al mes d’octubre va aparèixer el cos calcinat d’una dona de Montblanc enmig d’un camp d’ametllers. Un noi del municipi, que havia sortit de nit amb la noia per diversos locals nocturns, va ser detingut i empresonat com a suposat autor del crim.
En una entrevista concedida a l’ACN, Joan Mulet, cap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona, destaca l’elevat percentatge de casos resolts per part de la policia catalana. De la quarantena que han hagut d’investigar, només sis continuen pendents de resoldre. Un dels més escabrosos va ser el de la veïna del Vendrell, una vídua de 54 anys amb la doble nacionalitat andorrana i francesa, que va aparèixer morta al seu domicili, un habitatge unifamiliar a la zona del Francàs.
“Tenim línia perquè pensàvem que era una qüestió d’herències i que hi podia estar implicat algun dels tres fills del difunt marit de la víctima”, explica Mulet. “Encara no n’hem tret l’entrellat, però tot apunta que va ser un tema passional”, afegeix. Els Mossos han avançat en altres casos oberts de mort violenta, com el crim de l’holandès aparegut mort un xalet luxós en una urbanització de Mont-roig del Camp. Tal com va avançar l’ACN, els Mossos han identificat que l’autor de la mort va ser un sicari.
Es manté oberta la investigació per la mort d’una indigent toxicòmana en una caseta aïllada de Renfe a Picamoixons (Alt Camp). La dona, que ja s’ha pogut identificar, era una veïna de Montblanc, divorciada, que constava com a desapareguda des del juny del 2013. A finals d’any un veí va trobar el cos en avançat estat de descomposició. En un primer moment es va pensar que havia mort per causes naturals, però l’autòpsia va confirmar signes de violència. El cos presentava cops al crani i costelles trencades.
També recentment s’han identificat els ossos trobats a la fossa sèptica de Cambrils, que pertanyen a l’antic propietari de la masia, i que tenen una antiguitat d’entre 20 i 25 anys. Els Mossos sospiten de l’entorn familiar de la víctima, un home turc d’uns 50 anys d’edat. D’altra banda, continuen oberts els casos del toxicòman de Valls, mort per arma blanca, i l’exconvicte conflictiu d’una família gitana de Reus, per arma de foc -dins de la cadena de batusses i morts entre clans desencadenats pel crim de la Teixeta.
L’augment dels robatoris en habitatges, la principal preocupació
Els robatoris amb força en domicilis habitats es mantenen com la principal preocupació dels Mossos al Camp de Tarragona. Si bé al conjunt de Catalunya les xifres es moderen, a les comarques tarragonines els robatoris a l’interior d’habitatges continuen augmentant any rere any. “Estem mirant de posar les eines per mirar d’apaivagar-ho”, reconeix Mulet a l’ACN. En la seva opinió, aquesta xifra elevada de robatoris no és atribuïble a la crisi, sinó al fet que la majoria de delinqüents volen assegurar-se beneficis.
“La delinqüència comuna que abans cometia furts i, per exemple, robava dins de vehicles, ara ha canviat i entra a les cases, perquè dins dels cotxes es troben menys objectes i molts van encastats”, afirma el cap de l’àrea d’investigació criminal dels Mossos al Camp. La policia catalana ha constatat la gran mobilitat dels lladres, com una tendència dels grups organitzats que actuen a les comarques tarragonines. Delinqueixen arreu de tota la geografia i es mouen d’una punta a l’altra del territori amb molta rapidesa.