La Universitat Rovira i Virgili, juntament amb l’Institut Ramón Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat han presentat una base de dades on es plasmarà l’associacionisme de la societat civil catalana més contemporània. La base tindrà una amplitud de més de 25 mil exemplars i ja es pot consultar de manera digital.
Aquesta base de dades és el resultat d’un projecte de diversos mesos intensos de treball i d’investigació. Com ha dit Àngels Blasco,directora general de cultura i associacionisme cultural de la Generalitat i directora de l’Institut Ramón Muntaner, la base de dades és “el resultat del què s’ha construit Catalunya a través de la societat”. Blasco ha afegit que aquesta base de dades no existia fins a aquest moment i “que no ens era fácil accedir, ja que molta d’aquesta informació no la tenia ni la Generalitat ni les Universitats. Estaven a mans de la mateixa societat”.
En la base de dades hi haurà fins a 25 mil exemplars de la Catalunya més contemporània i de com l’associacionisme va tenir una important implamentació en el territori. En la base de dades es trobarà informació de la Catalunya d’entre els anys 1870 fins el 1980.
El president i membre de l’ISOCAC, que ha portat a terme la base de dades, Ramon Arnabat, ha dit que dins d’aquesta no hi ha un sol registre que destaqui per sobre dels demés.
Aquesta base de dades permetrà fer un llibre, que segons ha avançat Montserrat Duch, coordinadora de la recerca, es presentarà l’any vinent amb el nom “La Catalunya associada”.