Submergits una nova tongada de biòtops a uns 200 metres de les platges de la Costa Daurada. Aquest cop n’han col·locat una vintena, d’aquest tipus de boies ecològiques. Ja un parell d’anys va arrencar una prova pilot davant el progressiu deteriorament del fons marí. I els experts estan satisfets amb els resultats. Els primers biòtops que es van col·locar s’han convertit en refugis per a la flora i fauna i s’han recuperat espècies que havien desaparegut, com ara musclos. Vist l’èxit, aquest estiu ja són quatre els municipis que aposten per aquest sistema: Torredembarra -on va engegar el projecte-, Altafulla, l’Ametlla de Mar i Salou. El seu objectiu és atraure submarinistes com a nou perfil turístic.

“A Estats Units els marxava tot el turisme a bussejar al Carib, aleshores van decidir enfonsar tota una flota de vaixells davant de Florida, van gastar-se 14 milions de dòlars el primer any i en van generar 90 perquè el turisme es va quedar”, relata Miquel Rota, expert en aquariofília marina i ideòleg de la iniciativa. “Aquí teníem la mateixa idea, però l’Estat ho prohibeix”, exposa.

Des del 2008 treballa per construir una gran muntanya submarina amb la mateixa pedra que cultiva per als aquaris marins -que és de carbonat de calci-, i formar així un gran un escull. Mentre el projecte Biòtop Antina continua a l’espera, l’abalisament de les zones reservades als banyistes emprant blocs d’aquesta pedra va servir per posar a prova la idea, “en versió petita”.

L’Ajuntament de Torredembarra va col·locar 9 boies a les seves platges l’any 2012. L’any següent en va afegir 9 més, i s’hi van sumar els ajuntaments de l’Ametlla de Mar i d’Altafulla, que en van posar 4. I aquest estiu, s’hi afegeix també Salou, que en posarà 4. A Torredembarra se n’han instal·lat, aquest dijous, 6 més; a Altafulla també se’n posaran 6, i a l’Ametlla, 4.

Aquest cop, a més, són més grans, amb un pes de 2.000 quilos -els anys anteriors en feien 800-, a fi de treure major rendiment d’aquestes boies ecològiques úniques al món, segons presumeixen els impulsors. Queden al fons marí per sempre, com a “cases marines” pels peixos, a una fondària d’uns cinc metres, i incorporen un sistema de boia intermèdia que no malmet el fons marí. 

Fora de Catalunya, l’Ajuntament de Màlaga ha encarregat la instal·lació de cinc boies d’aquest tipus a les seves platges. Repsol dóna suport al projecte des dels seus inicis. Enguany hi ha destinat prop de 35.000 euros. La companyia s’ha fet càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal·lació i desinstal·lació del mecanisme