“Gent de la Dàcia, del Nord d’Àfrica… esclaus i lliberts, enviats pels seus amos a portar els seus negocis a Tarraco”, explica una de les ànimes del grup Thaleia, Merche Tubilla, presidenta del grup de reconstrucció, envoltada de públic enmig de làpides funeràries.
Els extramurs de Tàrraco han parlat, i ho han fet magistralment aquest divendres per obrir les portes a un cap de setmana de recta final i gruix d’actes de Tarraco Viva, en la seva 25ena edició.
Svbvrbivm ha mostrat al públic com era la perifèria de la capital imperial de la Hispània Citerior. I ho ha fet en un marc incomparable, la Necròpolis paleocristiana més important de la península, a càrrec del grup de reconstrucció Thaleia, i amb una vuitantena de participants.
(Material gràfic: Israel Macho)
I es que hi havia vida, però també mort més enllà de les Muralles, a tocar del Francolí. Però si pensem en el suburbi de Tàrraco la percepció canvia. L’assentament en aquella zona va començar molt temps abans que fos una necròpolis, al segle III DC.
En època republicana bullia de vida. S’hi van anar construint edificis relacionats amb la zona portuària amb les seves domus i instal·lacions industrials que van acabar formant un barri més enllà de les muralles.
Svbvrbivm ha omplert aquest divendres, amb una Necròpolis que és protagonista pel centenari de la seva descoberta, que coincideix aquest 2023. Dissabte, a les 22h es fa una nova representació, que també té entrades ja exhaurides.