La històrica Pastisseria Palau tancarà després de 93 anys de treball al centre de la ciutat. El negoci es va fundar el 1928 i ha estat, fins ara, la pastisseria en funcionament més antiga de Tarragona. L’establiment abaixarà persiana després de Sant Magí, el diumenge 21 d’agost. Els motius de l’adéu són la jubilació del seu actual propietari, Josep Roquet-Jalmar Palau. Ell és la tercera generació del negoci situat al número 22 del carrer de la Unió.

Pepe Roquet ha explicat a Tarragona Ràdio que no té relleu generacional i que tampoc ha trobat ningú per traspassar la pastisseria. Mira enrere i admet que li fa llàstima posar punt i final a tot el treball de més de 9 dècades. Les de Sant Joan i Sant Magí seran les últimes grans diades per a la Pastisseria Palau.

Seran les darreres coques i els darrers tortellets que sortiran del seu obrador. Tarragona perd una pastisseria emblemàtica i ja es poden comptar amb els dits d’un mà les artesanes que funcionen a la ciutat.

Història d’uns pastissers incansables

Són moltes les festivitats en què aquest negoci ha portat les postres a moltes cases. Des dels torrons de Nadal i els tortells de Reis fins a les mones de Pasqua, passant pels bunyols de Quaresma, els panellets o els braços de Santa Tecla. Milers de tatins, sachers, búlgars, sares i altres pastissos de tota mena. Cal no oblidar tot allò per esmorzar o berenar, com les trenes, els croissants, les ensaïmades, les palmeres o les pastes.

La Pastisseria Palau ha estat un negoci de tres generacions familiars. Va ser fundat el 1928 per Antonio Palau Travé, avi de l’actual propietari. Amb la seva mort el 1945, va passar a mans de la seva dona, Josefa Maria Solé Ciurana. Una de les seves tres filles, Maria Palau Solé, és qui hereta la pastisseria juntament amb el seu marit, Josep Roquet-Jalmar Ensesa, qui era pastisser. En aquesta segona generació, la Palau va ampliar horitzons i va obrir

dues botigues més. Al número 3 del carrer de Maria Cristina es va estrenar una segona botiga, mentre que al número 6 de l’avinguda de Prat de la Riba es va inaugurar la recordada Minerva, que oferia serveis de pastisseria i xarcuteria. Ambdues botigues van

tancar anys més tard. Amb la mort prematura de Josep Roquet-Jalmar Ensesa el 1981, dos dels seus fills, Antonio i Josep Roquet-Jalmar Palau, van passar al capdavant del negoci. El segon és qui ha liderat la Pastisseria Palau fins aquest 2022.

Amb el tancament de la Palau hi haurà un comerç de proximitat menys a Tarragona, en aquest cas per jubilació. En aquest sentit, la resposta de la clientela de la pastisseria sempre ha estat exemplar, tant en els bons moments, com en els dolents. Els darrers anys

no han estat fàcils, amb un teixit comercial molt castigat a la ciutat a causa de la crisi econòmica iniciada el 2008. La pandèmia ha estat un repte enorme, però la prova de foc s’ha superat, especialment els dies forts de Nadal i de Pasqua. Les cues al carrer i les constants trucades per fer encàrrecs donaven més força al negoci. La Pastisseria Palau encoratja els tarragonins i tarragonines a continuar confiant en el comerç de proximitat de la ciutat, especialment la resta de pastisseries de tota la vida del Gremi d’Artesans Pastissers de les Comarques de Tarragona. Així mateix, demana a l’Ajuntament de Tarragona que lluiti per revitalitzar el batec al carrer de la Unió, en el seu moment una artèria comercial primordial a Tarragona, però ara cada dia més debilitada i tocada de mort.

La Pastisseria Palau vol agrair de tot cor la confiança dels clients durant els 93 anys de vida i, sobretot, a totes aquelles persones qui treballen i han treballat per aquest negoci. Sense totes elles no s’hauria pogut gairebé complir el centenari de la pastisseria.

Pepe Roquet va ser protagonista del sisè capítol del podcast ‘700’: ‘Sobretaula de Festa Major’. Ell explica els origens del pastís del braç de santa Tecla i el seu repartiment per les festes de Santa Tecla

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.