Les fake news i el populisme no són un fenomen del present i, de fet, ja van estar molt presents en períodes convulsos com el final de la República de l’Imperi Romà, per això creiem que és molt important reflexionar-hi i això és, precisament, el que tractarem en l’edició d’enguany”, així de contundent es mostra el director del festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva, Magí Seritjol.

El responsable d’aquesta trobada cultural explica que la cita d’enguany amb la reconstrucció històrica té com a eix central els Idus de Març i l’assassinat de Juli Cèsar com a fet catalitzador de l’inici de l’Imperi, fets que es poden relacionar amb imatges que tots plegats duem a la retina, com l’assalt al Capitoli dels Estats Units dels dies 5 i 6 de gener de 2021.

El festival es durà a terme enguany del 22 al 30 de maig i reflexionarà sobre aquests fets. “Volem que els assistents als diferents actes puguin comprovar com aquests fets es poden relacionar amb algunes de les situacions que vivim en l’actualitat i demostrar com la història és una de les millors armes per a reflexionar sobre el present”, explica Seritjol, que, en l’àmbit de la secció Tarragona Història ha explicat que Juli Cèsar, qui va perdre la vida a mans dels seus senadors, va visitar Tàrraco. “La seva visita marca, en gran part, l’establiment de Tàrraco en l’àmbit oficial i en parlarem durant aquests dies”, expliquen tan Seritjol com Jordi Abelló, que participa habitualment en la secció.

Acte inaugural de Tàrraco Viva 2021

Com és que una República de cinc-cents anys va poder desaparèixer i convertir-se en una monarquia hereditària? La mort de Juli Cèsar va ser només un epíleg d’un procés que es va iniciar amb l’assassinat de Tiberi Grac i va acabar amb la derrota de Marc Antoni a la batalla d’Àccium. Entremig, tres guerres civils i l’assassinat de l’adversari com a arma política. Molts dels conceptes polítics actuals tenen un referent en aquest final de la República romana: populisme i dictadura, però també moviments de lluita popular i defensa de drets ciutadans.

Aquests són els eixos que vertebraran l’acte inaugural del festival d’enguany, una conversa oberta que se celebrarà el dissabte, 22 de maig a les 12 del matí a la Torre de Minerva de la Muralla de Tarragona, i que es podrà seguir de manera presencial i en streaming a través dels canals habituals de comunicació del festival. “Durant l’acte també farem un tastet de les diferents activitats que els participants podran gaudir durant els pròxims dies”, detalla Seritjol, al mateix temps que avança la venda d’entrades ja es pot fer a través de la pàgina web del festival.

Es manté el programa d’actes a distància

Tot i que enguany els actes presencials garantiran més públic que en l’edició de l’any passat, Seritjol adverteix que «l’assistència de públic encara no serà la d’un festival habitual». Per aquest motiu, i com ja es va fer en l’edició passada, els organitzadors de Tàrraco Viva mantindran una forta presència de propostes en línia, que es podran seguir a distància, una realitat que reforça un dels eixos estratègics del festival que confirmen que ha arribat per a quedar-se.

«Per sort aquesta pandèmia ens ha agafat amb la possibilitat de poder emetre a distància», admet Seritjol, alhora que confirma que l’opció d’emetre actes per a ser visualitzats posteriorment marcarà el present i futur del festival. «Enguany hem treballat en un documental que aborda l’assassinat de Cèsar des d’una clau policíaca que creiem que pot agradar. Aquests formats tenen l’avantatge de ser molt interessants des de l’àmbit didàctic», explica.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.