El Camp de Mart i el passeig Arqueològic, entre d’altres indrets de las Part Alta, han estat un anar i venir constant de gent. El públic del festival ha pogut gaudir ja d’algunes reconstruccions històriques, entre el centenar llarg d’activitats programades en el marc del festival només aquest dissabte, el dia fort, comptant les que encara es fan als refugis del Moll de Costa, i més de cinquanta llargues de diumenge, dia de cloenda de Tarraco Viva.
Des de veure un campament legionari a jugar com ho feien els infants de Tarraco, passant per multitud de tallers sobre llànties de ceràmica, degustació d’herbes aromàtiques o aprendre a fer la pròpia fona, entre molts altres.
Només entrar al Camp de Mart la fira de parades rep els visitants, així com la taberna libraria, a l’altra costat, fins arribar a l’espai central, on hi ha la gran carpa on es pot entrar a ‘Roma als Museus del Món’.
Aquí es pot contemplar Tarraco en 3D, a l’espai central, o fer un recorregut per totes les parades on adquirir vi o gàrum com el feien els romans, però portat al present a través d’un projecte de la Universitat de Cadis, que ha derivat en Arqueogastronomia.
Després d’anys de recerca i experimentació, i d’una feina coral de la universitat, arqueòlegs, enòlegs i altres disciplines científiques com ara la tecnologia d’aliments, elaboren els seus productes, com ha explicat Manuel León. Això fa que els seus productes ja estiguin en molts cuines de restaurants de referència, també a Tarragona.
Un dels clàssics d’aquesta fira i del festival, és l’editorial especialitzada Desperta Ferro Edicions. De fet, Javier Gómez, el seu responsable, encara recorda quan van desembarcar als inicis dels festival de reconstrucció històrica, just quan naixia un de les seves revistes emblema que porta el nom de l’editorial. Aquesta cap de setmana, a més, estan d’estrena d’un dels llibres de Néstor F. Marqués, ‘La Roma de Constantino’ amb presència del seu autor que fa juntament amb Iban Martín el podcast de referència del món antic Romà, ‘Roma Aeterna’, que enregistrava una nova saga dedicada a la petjada del romans a la península, i que tindrà Tarraco com a punt de partida, com ho avançava a Tarragona Ràdio.
L’antic Ajuntament, on es va enregistrar divendres, es va quedar petit amb un centenar llarg de persones entre el públic.
El mític gat emblema del Museu de Guissona, Cattusdeiesso, també ha estat present a la fira de Roma als Museus del Món, així com els talaiots de Menorca, Borja Corral, arqueòleg dels Amics del Museu de Menorca i del grup de foners menorquins, de la federació de tirc amb fona, que han vingut a explicar també la cultura talaiòtica, declarada Patrimoni de la Humanitat. És el tercer any que venen a Tarraco Viva, i en destaca la professionalitat.
Pel que fa al gat Cattusdeiesso, és un habitual del jaciment de Iesso i ha acabat esdevenint una icona pels visitants, com ho ha explicat el director del Museu de Guissona, David Castellana. Assegura que aquest felí negre és un gran ambaixador per atraure públic al Museu i al Parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso. Des del 1997, a més, explica Castellana, el tercer dissabte de juliol, la vila de Guissona es transforma en un mercat de finals del segle I aC, rememorant el seu passat romà i la ciutat romana de Iesso.
Han vingut museus, jaciments arqueològics i empreses de divulgació del patrimoni de Catalunya i d’arreu de l’Estat, com Sexto Mario Patrimoni i Educació, procedents de Córdoba, també fidels al festival, des de fa 10 anys.
Ana Valdivieso explica que enguany han portat tallers galeres romanes i un mapa sobre el comerç marítim en època romana, que ha atret els més petits, també amb jocs de fusta que fan a mida.
Un dels plats estrella del cap de setmana, és poder veure els gladiadors arrenglerats per un altres dels clàssics de Tarraco Viva, Dario Darío Bataglia, historiador del grup Ars Dimicandi. Al festival tothom el coneix, i es que els italians han vingut a 23 de les 26 edicions de Tarraco Viva.
Ja va avançar en una entrevista a Tarragona Ràdio que explicaran la “veritat” al voltant de la figura del gladiador, que res té a veure amb el que ensenyen les pel·lícules. Porten l’espectacle ‘Servi et infames. La gladiatura de la redempció’, que és novetat. Es podrà veure dissabte i diumenge al Camp de Mart.
Altres notícies:
- Teresa Ortega recull el Premi en “Bones Pràctiques en Periodisme Local-Comarcal” de les Dones Periodistes de Catalunya
- Simulen un incendi a grans àrees de la central nuclear de Vandellòs II per exercitar l’organització de resposta
- El Port de Tarragona mou prop de 3 milions de tones a l’octubre, el segon millor mes de l’any
- Luís Cortés en concert a Tarragona
- Gala Benèfica a La Selva del Camp