Convençuts cap a la UNESCO – Les estratègies: elaboració del dossier científic i la campanya ciutadana
Parlem amb l’arquitecte i arqueòleg Ricardo Mar, que en aquell moment era assessor de l’alcaldia en patrimoni i va dirigir la seva confecció.
També contactem amb Magí Seritjol, Tècnic de difusió del patrimoni. Responsable de la campanya ciutadana. Director del Festival Tàrraco Viva.
El 17 d’octubre de 1994, l’Ajuntament de Tarragona va acordar en comissió de govern, per unanimitat, emprendre el camí per fer-ho possible, “vista la importància del conjunt arqueològic de Tarragona, el qual destaca per ésser un dels més complerts i més ben conservats de l’Europa occidental i la necessitat de protegir-lo amb les millors condicions” i “Atès que una de les possibilitats d’augmentar la protecció d’aquest conjunt és la inclusió del mateix en la llistat del Patrimoni Mundial que elabora la UNESCO”, es llegeix en l’acte municipal que recull aquesta decisió.
Per ser efectius, des de l’Ajuntament es va promoure una comissió científica, que va començar a funcionar el 1994, presidida per Ricardo Mar, que és la que va elaborar el dossier de la candidatura juntament amb membres de la Generalitat, institució aquesta última que tenia la responsabilitat de presentar l’expedient a l’Estat espanyol, i aquest era l’únic autoritzat per fer-la arribar a la UNESCO, perquè una comunitat autònoma o un ajuntament no ho podien fer directament.
Amb el tècnic cultural Magí Seritjol al capdavant, es va desenvolupar una important campanya ciutadana amb l’objectiu de promoure l’interès cap a la candidatura. D’aquesta manera es pretenia que la UNESCO veiés la petició, no com una cosa únicament acadèmica o científica, sinó que, a més, hi havia un recolzament social.