Tarragona activa nous recursos habitacionals per a les persones sense sostre. Al juliol es posarà en marxa el Servei d’Atenció Integral, amb 16 places al carrer del Mar, i cinc nous habitatges en diferents punts de la ciutat gràcies a un conveni amb la Generalitat. L’Ajuntament s’ha donat d’un pla local per abordar el fenomen del sensellarisme que posa l’accent en el treball preventiu i en xarxa.
Un 88,5% de les persones sense sostre que hi ha a Tarragona pernocten i fan vida al centre de la ciutat. La immensa majoria són homes, tenen 48 anys de mitjana i més del 60% perceben algun tipus d’ingrés. Vuit de cada deu pateixen alguna malaltia, sovint no diagnosticada i no tractada. Són dades que s’han obtingut a través de les entitats i col·lectius que formen part de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Sostre i que han servit per elaborar un pla de treball amb 11 punts estratègics amb el repte de millorar l’atenció d’aquestes persones.
Antonia García, coordinadora del PASS, destaca que les dificultats per accedir a un habitatge és el principal escull. I recorda que, tot i que el fenomen afecta majoritàriament homes, hi ha un sensellarisme femení ocult que també volen fer aflorar per poder abordar-lo.
Cecília Mangini, consellera de Serveis Socials, ha destacat l’esforç per ampliar de 2 a 7 els pisos per persones sense llar gràcies a un conveni de cessió entre SMHAUSA i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Al juliol també s’activaran 16 places residencials a la Part Baixa amb el naixement del Servei d’Atenció Integral. Els usuaris seran triats pels tècnics i s’hi podran estar de manera indefinida.
78 persones es van comptabilitzar dormint al ras durant l’últim recompte de persones sense sostre, a l’octubre de 2023.