El futur de l’hidrogen a Catalunya es debat aquest dilluns i dimarts en unes jornades que se celebren a Tarragona. S’emmarquen en la Setmana de l’Hidrogen i tenen lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa. Hi prenen part experts i ponents que són referència en aquest àmbit, alguns d’ells a nivell internacional.
Les II Jornades Internacionals sobre Energies Renovables i Sobirania es celebren per primer cop a Tarragona. Aquest any fan especial atenció a l’Hidrogen Verd, les seves aplicacions, reptes i oportunitats per a Catalunya i per a la indústria tarragonina. Les jornades són en format de ponències i taules rodones. Reuneixen els millors experts de casa nostra, i ponents internacionals de primer nivell. És el cas de Harry Lehmann, exdirector de canvi climàtic de l’Agència Federal del Medi Ambient a Alemanya, que ha ofert aquest dilluns la primera ponència. Ha exposat el protagonisme que pot tenir l’hidrogen verd per a determinats processos industrials, vinculats a la logística i el transport d’alta capacitat.
Francesc Rosell, assessor energètic i portaveu de l’organització, diu que el canvi climàtic ja ningú dubta que és una realitat, i Catalunya va tard i està a la cua de l’Estat en implantació de renovables. El 2022 hi ha hagut un autèntic ‘boom’ de l’energia solar a Espanya, es van instal·lar 4.701 MW de nova potència en plantes, el 80% de les quals a Castella-la Manxa (+1.125 MW), Andalusia (+1.186 MW) i sobretot Extremadura (+1.500 MW), enfront dels 10 MW de Catalunya, segons un informe de la principal associació del sector a nivell nacional, UNEF.
Rosell considera que Catalunya, també Tarragona, ha de seguir les passes de països com Escòcia o Dinamarca, que ens han passat al davant en la producció de sostenibles. En aquests països, assegura, pràcticament el 100% de l’energia que es produeix ja és genera amb renovables, mentre aquí no arriba ni al 15%.
L’hidrogen verd és un vector clau per la descarbonització de la industria química, en l’horitzó 2030 que marca Europa. Però per a generar-ne cal energia renovable que ara no tenim, i encara no sabem d’on provindrà.
Aquest i altres temes es debatran a les taules rodones i ponències, amb representants de la Generalitat, el Port de Tarragona, l’AEQT, l’ICIQ, Forestalia, RWE, la Vall de l’Hidrogen i dels principals agents d’energies renovables del país.
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.