El 19 d’octubre és el Dia Mundial del càncer de mama i, pocs dies abans, es commemora el Dia Mundial del Càncer de Mama Metastàtic (ACMM), un estadi més avançat de la malaltia que sovint té menys presència als mitjans i que es afectades lluiten per a situar al centre del debat públic.
“Som el costat fosc, de què ningú vol parlar”, confirma Pilar Fernández Pascual, pacient i presidenta de l’Associació de Càncer de Mama Metastàtic (CMM). “El càncer metastàtic és el que no té cura. El teu esperança són els tractaments, però els tumors generen resistència, així que tenen una vida limitada. Quan s’acaba un, si hi ha un altre t’ho posen. Quan ja no hi ha més, s’acaben les teves esperances “, explica Fernández.
Al mateix temps, destaca que la investigació avança dia a dia “gràcies al compromís de laboratoris, hospitals i empreses farmacèutiques, però cal que es destinin més recursos a investigar i el major problema de la invisibilitat és que no es destina tants diners a investigar”. De fet, Fernández és taxativa que sosté que “la prevenció i l’augment de la investigació són vitals per l’estudi del càncer metastàtic de mama i allargar la supervivència dels pacients”.
Les dades avalen les seves paraules. Al conjunt de l’Estat espanyol, el càncer de mama metastàtic és la primera causa de mort en dones de 35 a 50 anys, però, del total de fons destinats a investigació la malaltia, només un 6% es dedica a nous tractaments per als pacients afectats de metàstasis.
En 2019 es va diagnosticar a casa nostra a 33.307 persones amb càncer de mama, segons la Societat Espanyola d’Oncologia mèdica (SEOM) i l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). D’elles, 6.621 van morir un 90% dels casos en fase avançada. Després de la confirmació de la metàstasi, la mitjana de vida de la pacient és entre quatre i cinc anys. La malaltia, ara per ara, no té cura
Des de l’àrea de promoció de la salut de l’Ajuntament de Tarragona s’organitzen activitats per a promocionar el coneixement de la malaltia. “Ens volem adherir a totes les mesures i activitats que serveixin per promocionar el coneixement de la malaltia, tractaments i sistemes de prevenció eficients”, explica Cinta Pastó, regidora municipal d’aquesta àrea de l’Ajuntament de Tarragona.