Tarragona ha celebrat la diversitat cultural i gastronòmica amb el I Congrés de Migració i Interculturalitat del Camp de Tarragona al Palau Firal i de Congressos de Tarragona. Durant aquest divendres i dissabte es fan actes per potenciar els productes, les tradicions i la gastronomia de diferents comunitats que viuen a Tarragona. En total, unes 30 comunitats originàries de diferents països estan presents en una primera edició que s’ha organitzat per part de l’Ajuntament de Tarragona, la Taula Intercultural de Tarragona, l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.

El congrés es va inaugurar aquest divendres amb la presència de diferents autoritats i una conferència sobre polítiques migratòries. La jornada de divendres, més centrada en taules rodones i espais de debat, ha donat pas a la d’aquest dissabte, on el Palau Firal s’ha omplert de menjar, productes i tradicions d’una enorme diversitat de països. Hi ha actuacions musicals, balls, tallers i també espais de debat. La festa continuarà aquesta tarda amb la Candombe uruguaiana amb música i timbals a les 15 hores i amb balls i música nigeriana a les 18 hores. A les nou de la nit hi haurà el Sopar Popular del Món, on es podran tastar els millors productes internacionals. Per acabar, fins a les 2 hores de la matinada, hi haurà DJs i l’actuació de Ellas Music Band.

La consellera de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, detalla l’èxit que suposa poder organitzar aquest primer Congrés a la ciutat de Tarragona. Diu que, des de l’Ajuntament, es va escoltar a les demandes de les diferents comunitats presents.

La directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat al Camp de Tarragona, Eva Ferran, comenta que el més important és que es coneguin les altres comunitats per fomentar la inclusió.

Durant el matí, el Palau s’ha omplert de productes dels diferents països, ja sigui gastronòmics, decoratius o de peces de roba. Dos dels venedors són Anas Rhouni i Anibal Antonio Aguirre. El primer ven productes del Marroc, d’on ell va marxar al 2007 per venir a Espanya i el segon productes llatinoamericans des de fa 20 anys. Celebren que es puguin tirar endavant actes com aquests per donar a conèixer la cultura de cada país.

Un dels actes punters ha estat el lliurament dels Certificats d’Acollida per part de la Generalitat de Catalunya a aquelles persones que han superat els cursos per poder-lo tenir. Des de l’administració pública detallen que l’Ajuntament de Tarragona “va per molt bon camí” per poder celebrar més actes com aquest en un futur.