Al conjunt de Catalunya, cada dia es detecten vora deu parades cardíaques, que es poden traduir en casos de supervivència si s’actua correctament i amb la màxima rapidesa. Així ho expliquen els responsables del Servei d’Urgències de l’Hospital Joan XXIII i de l’Ajuntament de Tarragona, que organitzen un programa de cursos que mostren com actuar davant d’aquests casos.

«L’actuació en els primers sis minuts és bàsica, sobretot en els dos inicials», explica la coordinadora del Servei d’Urgències de l’Hospital Joan XXIII i Coordinadora territorial del Consell Català de Ressuscitació en Tarragona, Carme Boqué, al mateix temps que detalla que, en cas d’emergència, «cal intervenir de manera ràpida i avisar al servei d’emergències, que és el primer punt de la cadena».

Boqué explica que les aturades cardíaques es poden donar en qualsevol edat i que estan relacionades, principalment, amb les malalties del cor, un punt de partida que facilita l’aparició «d’un infart, cardiopatia isquèmica, o altres malalties que poden desenvolupar en una parada cardíaca».

El 16 d’octubre és el Dia europeu de conscienciació de l’aturada cardíaca, una data que coincideix amb l’inici dels cursos de formació del Servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona per explicar els cursos de formació en Suport vital Bàsic adreçats a la ciutadania durant el mes d’octubre. Els programes de formació s’inicien el 7 d’octubre a l’Oficina del Servei Municipal de la Salut i tenen com a objectiu que els assistents adquireixin coneixements, estratègies i habilitats socials per ser capaços d’afrontar amb serenitat i eficàcia una situació d’urgència, a més a més de Familiaritzar l’alumne amb el desfibril·lador i propiciar que li perdi la por.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS CURSOS